R360 Coupe: Αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της Mazda που έκανε το ντεμπούτο του το 1960! Ήταν ένα παράξενο σε σχήμα, μικρό coupe αυτοκίνητο, που παρουσιάστηκε 60 χρόνια πριν. Όμως, πολύ γρήγορα έγινε εμπορική επιτυχία! Το Mazda R360 έγινε αμέσως ένα νέο ορόσημο στην κατηγορία των ‘microcars’ στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη φίρμα,  μόνο την ημέρα που παρουσιάστηκε, το Μάϊο του 1960, το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο της εταιρείας πούλησε 4.500 μονάδες, και κατέλαβε σχεδόν τα 2/3 της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κατηγορίας των “Κ-cars” (microcars) μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, αλλά και πάνω από 15% ολόκληρης της Ιαπωνικής αγοράς αυτοκινήτων.

Ήταν, εκτός από εντυπωσιακό, και πολύ οικονομικό. Διέθετε έναν 4χρονο κινητήρα, , δεν ρύπαινε πολύ και ήταν ιδιαίτερα οικονομικός, σε σύγκριση με τους 2χρονους κινητήρες που χρησιμοποιούσε τότε ο ανταγωνισμός. Ο δικύλινδρος V-twin των 360κ.ε.κ. του R360 είχε ισχύ 16 ίππους!  Όσο για το αμάξωμα του ζύγιζε μόλις 380 κιλά. Η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 90χλμ/ώ., που ήταν άκρως ικανοποιητική για την κατηγορία.

Με τον περιορισμό των διαστάσεων (3μ x 1.3μ) και της χωρητικότητας του κινητήρα (360κ.ε.κ.), στα μοντέλα της κατηγορίας των K-cars, η Ιαπωνική κυβέρνηση, είχε στόχο να υποστηρίξει την τοπική βιομηχανία αυτοκινήτων, προωθώντας τη χρήση οικονομικών μοντέλων και βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την ευρεία διάδοση της κτήσης & χρήσης ενός αυτοκινήτου, από όλους.