Τις ελλείψεις της πρώτης λίστας με τους ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό και εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συμπληρώνει καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώτος κατάλογος με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) καλύπτει 440.000 επιχειρήσεις και εμπλουτίζεται με περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, στη βάση των στοιχείων που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τα αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις.

Σήμερα ή αύριο θα ανακοινωθούν ακόμη 100 κωδικοί επιχειρηματικών/ επαγγελματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 προσθέτοντας ότι με τη διεύρυνση των ΚΑΔ θα μπορούν να ωφεληθούν 1,8 εκατ. πολίτες.

Τι θα κερδίζουν

Οι επαγγελματικοί κλάδοι που εντάσσονται στη λίστα με τους ΚΑΔ «κερδίζουν» αναστολή πληρωμών φόρων και δόσεις ρυθμίσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες τον Απρίλιο θα είναι ακόμη πιο διευρυμένες, αφού αναγνώρισε ότι η κατάσταση τον επόμενο μήνα για την οικονομία θα είναι πιο δύσκολη από σήμερα. Ερωτηθείς για το εάν σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης για τους μακροχρόνιους ανέργους παρέπεμψε ουσιαστικά στο υπουργείο Εργασίας. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση» σημείωσε.

Για τις επιταγές

Όσον αφορά στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει απάντηση της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε επίσης να απαντήσει εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Όπως είπε το υπουργείο θα συνεκτιμήσει την κατάσταση για να λάβει την απόφασή του. «Θα το δούμε στην πορεία του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.