Μέτρα στήριξης των δανειοληπτών – επιχειρήσεων και νοικοκυριών – ετοιμάζουν οι τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες μέλη της προχωράνε στην αναστολή των δόσεων για τους επόμενους μήνες τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά.

Οι επαφές και οι διαβουλεύσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τις εποπτικές αρχές (Τράπεζα Ελλάδος, ΕΚΤ και SSM) για την αναζήτηση και τον σχεδιασμό περαιτέρω λύσεων που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες, είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε 3μηνη αναστολή δόσεων για όσους εργαζόμενους θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Η εν λόγω αποζημίωση θα δοθεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνταν σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή και σε όσους οι εταιρείες που εργάζονται λειτουργούν μεν, αλλά ο εργοδότης τους αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας για ένα μήνα, όπως προβλέπει η σχετική ΠΝΠ.

Στόχος των τραπεζών, κάτι που επισήμανε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είναι η στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη και αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν και να καταχραστούν τις ρυθμίσεις που δίνονται σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μέτρα ανακούφισης

Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα είναι να απευθυνθούν στην τράπεζά τους όπου τα στελέχη θα καταγράφουν την κατάσταση και έπειτα από εξέταση των δεδομένων που θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, θα προχωράει η ρύθμιση της οφειλής.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.

Σε ότι αφορά σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα μέτρα αφορούν όλους τους κλάδους αρκεί να αποδεικνύουν στην τράπεζα ότι η μείωση του τζίρου τους είναι απόρροια του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος και φυσικά ότι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεών τους.