Ως σύγχρονος κουρσάρος ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στον πλανήτη, με αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων και έκτακτα μέτρα σε όλες τις χώρες.

Πλέον το επίκεντρο της πανδημίας είναι στην Ευρώπη, όπου μετά την Ιταλία, στην αιχμή του δόρατος είναι Ισπανία και Γαλλία.

Ωστόσο, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και στην Ασία, με την Κίνα να έχει 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την Ιαπωνία να καταγράφει 1.484 κρούσματα συνολικά.

Η Γερμανία το τελευταίο 24ωρο σημέιωσε επίσης άυξηση κρουσμάτων, που πλέον φτάνουν τα 3.800, ωστόσο οι θάνατοι παραμένουν 8.

Συνολικά, 5.833 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 156.400  έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό

Ιταλία : Τρομακτική η κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν το Σάββατο οι ιταλικές αρχές, τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έφτασαν στα 21.157, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 1.441.

Η Ιταλική κυβέρνηση απευθύνει νέα έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο εξόδους τους για να μπορέσουν να μειωθούν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Πρέπει να γίνει μια επιπλέον προσπάθεια από μέρους όλων. Και από όσους εργάζονται ή ζούνε σε διαφορετική περιφέρεια από εκείνη στην οποία διαμένουν συνήθως. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να μετακινηθούν», προσθέτει η κυβέρνηση της Ρώμης.

«Αν αγαπάτε τους συγγενείς σας, αποφύγετε τα ταξίδια»

«Αν αγαπάτε πραγματικά τους συγγενείς σας, και για το καλό όλων, πρέπει να αποφύγετε αυτά τα ταξίδια», τονίζει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η ιταλική αστυνομία, στο μεταξύ, πραγματοποίησε ελέγχους σε όλα τα τραίνα που αναχώρησαν από το Μιλάνο, με προορισμό την κεντρική και νότια Ιταλία.

Κατά την άφιξη των επιβατών στην Ρώμη, στην Νάπολη, στο Μπάρι και σε όλες τις άλλες πόλεις, οι γιατροί μετρούν την θερμοκρασία των επιβατών.

Σήμερα, παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να ανακοινώσει, μετά από τρεις ημέρες κοινωνικού διαλόγου και ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων, μέρος των οικονομικών μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων και επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού.

Εξαντλούνται οι θέσεις στις ΜΕΘ

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, οι θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν σχεδόν εξαντληθεί και η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ότι «δεν έχει αντιληφθεί ποία είναι η πραγματικότητα για τους κατοίκους της Λομβαρδίας».

Βατικανό : Χωρίς την παρουσία πιστών οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό ενόψει του Πάσχα.

«Εξαιτίας της τρέχουσας, διεθνούς υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία πιστών», ανέφερε το Βατικανό.

 Άδειοι δρόμοι στην Ισπανία

Οι Ισπανοί μένουν στα σπίτια τους σήμερα, αφού η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή επιχειρώντας να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού κι ενώ τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται με ρυθμό ανάλογο της Ιταλίας.

Η Ισπανία, η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης μετά την Ιταλία, διέταξε χθες τα 47 εκατομμύρια κατοίκους της να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μονάχα για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα.

Οι δρόμοι στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ήταν άδειοι σήμερα.

Όλες οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας είχαν στα πρωτοσέλιδα τους το σύνθημα της κυβέρνησης «Μαζί θα σταματήσουμε αυτό τον ιό», την ώρα που τα λεωφορεία στο κέντρο της Μαδρίτης ήταν άδεια από επιβάτες.

Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα παραμείνουν κλειστά για 15 ημέρες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ένα πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, όλες οι λιτανείες για το Πάσχα ακυρώθηκαν, την ώρα που η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια στην Ισπανία.

Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί πολίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι περιορισμοί θα πλήξουν την οικονομική κατάστασή τους.

«Ελπίζω να τελειώσει σύντομα και να μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά» δήλωσε ο 22χρονος Φαμπρίθιο που εργάζεται στο αεροδρόμιο.

Θετική στον κορωνοϊό η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ είπε χθες ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, υποσχέθηκε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να περιορίσει τις απώλειες.

Η σύζυγός έχει και η ίδια προσβληθεί από τον ιό, όπως επίσης και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

Η Ισπανία καταμετρά μέχρι στιγμής 193 θανάτους απο τον νέο κορονοϊό και 6.250 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Αυξηση κρουσμάτων στη Γερμανία

Η Γερμανία το τελευταίο 24ωρο σημείωσε  άυξηση κρουσμάτων, που πλέον φτάνουν τα 3.800, ωστόσο οι θάνατοι παραμένουν 8.

Στη χώρα διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία παρά τον κορωνοϊό

Οι Γάλλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές παρά τα αυστηρά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη χώρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται παρά το γεγονός ότι από τα μεσάνυκτα έχουν κλείσει «όλοι οι χώροι που δέχονται κοινό και οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας».

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαρτίου.

Όμως η ψηφοφορία έχει επισκιαστεί από την επιδημία covid-19, από την οποία έχουν μολυνθεί 4.500 άνθρωποι στη Γαλλία και έχουν καταγραφεί 91 θάνατοι.

Περιορισμός στα δρομολόγια και τις συγκοινωνίες μεταξύ πόλεων

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση, θα ξεκινήσει να μειώνει σταδιακά από σήμερα τα δρομολόγια μεταξύ των πόλεων στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στα λεωφορεία, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα δύο υπουργοί.

Σε μια κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Μεταφορών Ζαν Μπαπτίστ Ντζεμπαρί, επισημάνθηκε ότι τα δρομολόγια του μετρό στις πόλεις θα συνεχιστούν κανονικά.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες για να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού» κι επιπλέον «όλος ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του» και να μην «υπάρξει απότομη διακοπή», επισήμανε η Μπορν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Πανικός στη Βρετανία: Αδειασαν τα σούπερ μάρκετ

Σε πανικό έχουν περιέλθει οι πολίτες στη Βρετανία που τρέχουν στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα ράφια.

Κατάσταση που ανάγκασε τα εμπορικά καταστήματα  να απευθύνουν έκκληση σήμερα στους καταναλωτές να σταματήσουν τις αγορές λόγω του πανικού.

Η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου Βρετανίας (BRC), η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, ζήτησε από τους καταναλωτές να σκέφτονται πώς ψωνίζουν, εξηγώντας ότι όταν αγοράζουν περισσότερα προϊόντα από όσα χρειάζονται, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συμπολίτες τους θα τα στερηθούν.

Βρετανός υπ. Υγείας :«Η γενιά μας δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ έτσι»

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες να καταβάλλουν, στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, μια πανεθνική προσπάθεια ανάλογη με εκείνη που βοήθησε τη χώρα να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η γενιά μας δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ έτσι» γράφει ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στην εφημερίδα Sunday Telegraph. «Οι παππούδες μας (το έχουν περάσει), κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι πόλεις μας σφυροκοπούνταν κατά τη διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών».

«Παρά το σφυροκόπημα κάθε νύχτα, την έλλειψη φαγητού, την απώλεια της ζωής, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια γιγαντιαία εθνική προσπάθεια.

Σήμερα η γενιά μας αντιμετωπίζει τη δική της δοκιμασία, δίνοντας μάχη εναντίον μιας πολύ πραγματικής και νέας νόσου. Πρέπει να πολεμήσουμε την ασθένεια και να προστατεύσουμε τη ζωή».

Σε τετράμηνη καραντίνα οι άνω των 70 ετών

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν να τεθούν σε καραντίνα οι πολίτες άνω των 70 ετών, έως και 4 μήνες.

«Θα το καθορίσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες όταν είναι η σωστή στιγμή να το κάνουμε, διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο που θα ζητήσουμε από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνει με γνώμονα την αυτοπροστασία τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν «σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες».

Όπως επισήμανε, μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του BBC, η Βρετανία θα έχει την εξουσία να αναγκάσει τους ανθρώπους να τεθούν σε απομόνωση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ενάντιον στον κορωνοϊό.

«Θα έχουμε την εξουσία να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να θέσουμε σε καραντίνα πολίτες εφόσον αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σημείωσε.

«Αμφιβάλλω ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εξουσία σε μεγάλο βαθμό, διότι οι πολίτες είναι πολύ υπεύθυνοι και οι πολίτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι».

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται επικρίσεις, επειδή δεν εφαρμόζει περισσότερα μέτρα, όπως εκείνα που τίθενται σε ισχύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων, ο Βρετανός υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει στο άρθρο του στη Sunday Telegraph ότι το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται σε αξιόπιστες επιστημονικές συστάσεις.

Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει πιθανόν καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να πολεμήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αργότερα, κι ενώ η Τσεχία μετρά, πλέον, 214 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα η κυβέρνηση και εγώ θα προτείνουμε το μέτρο αυτό και θα το εφαρμόσουμε» σημείωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Prima.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες μονάχα να πηγαίνουν στη δουλειά τους και κατόπιν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Διευρύνονται τα μέτρα στην Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου σήμερα το πρωί ο Κουρτς ανέφερε συγκεκριμένα αυτές τις τρεις περιπτώσεις ως τις μόνες που δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του.

«Έχουμε μπροστά μας μερικές απαιτητικές, δύσκολες και επίπονες εβδομάδες», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, αφού η χώρα έχει καταγράψει ήδη περισσότερα από 800 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε σήμερα και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι.

Ήδη την Παρασκευή ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Ο Κουρτς χαρακτήρισε την επιδημία covid-19 «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εξάλλου η Αυστρία διεύρυνε σήμερα τον κατάλογο των χωρών με τις οποίες αναστέλλεται η αεροπορική σύνδεση: Βρετανία, Ολλανδία, Ρωσία και Ουκρανία, προστίθενται στη λίστα η οποία περιλαμβάνει ήδη την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές δεν θα γίνονται δεκτοί στην Αυστρία παρά μόνο αν παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες ή διαθέτουν πρόσφατη ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ιράν: 113 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον 113 θανάτους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 724 νεκρούς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα 24 ωρών του αριθμού των θανάτων που ανακοινώνουν οι αρχές, μετά την έναρξη της επιδημίας.

Οι κάτοικοι «πρέπει να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Κιανούς Τζαχανπούρ. Τα κρούσματα στο Ιράν ανέρχονται πλέον σε 13.938, σύμφωνα με τις αρχές.

Κλείνει το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ

Το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και ο Θόλος του Βράχου θα κλείσουν για το κοινό στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι ισλαμικές θρησκευτικές αρχές σήμερα, αν και οι προσευχές στο ύπαιθρο θα επιτρέπονται στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο τρίτος ιερότερος χώρος του ισλάμ.

«Το Ανώτατο Μουσουλμανικό Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τις προσευχές σε κλειστούς χώρους μέσα στο ευλογημένο τέμενος Άκσα μέχρι νεοτέρας ως προληπτικό μέτρο ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Όλες οι προσευχές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους του τεμένους αλ Άκσα», δήλωσε ο διευθυντής του τεμένους Όμαρ Κισουάνι.

Έκτακτα μέτρα σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε από όλους όσους ήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό να τεθούν σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες. Το μέτρο αφορά και Αυστραλούς πολίτες.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν θα ανακοινώσει την Τρίτη πακέτο δισεκατομμυρίων για να τονώσει την οικονομία της χώρας.

Κίνα: 20 νέα κρούσματα – Σε ειδική καραντίνα οι  ταξιδιώτες

Είκοσι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την προηγουμένη (11).

Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 ως χθες ανήλθε έτσι σε 80.844.

Το σύνολο των ασθενών που υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε στους 3.199 ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κατά δέκα από την προηγουμένη, κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν, στο μεταξύ ότι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην πόλη από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα σε ειδικά κέντρα από αύριο Δευτέρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Beijing Daily, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι τώρα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό έπρεπε να μένουν μόνοι τους σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, όμως πλέον μόνο «σε ειδικές περιστάσεις» τα άτομα που φτάνουν στο Πεκίνο από το εξωτερικό δεν θα στέλνονται σε ειδικά κέντρα.

Στον υπόλοιπο κόσμο:

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα κατέγραψε 76 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σήμερα, εξέλιξη που αυξάνει σε 8.162 το σύνολο, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά δύο σε σχέση με το Σάββατο, στους 75, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Τα σημερινά δεδομένα για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση ως προς την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από την επιδημία πέραν της Κίνας. Χθες Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 107 νέα κρούσματα.

Ιαπωνία

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην Ιαπωνία αυξήθηκε σε 1.484 σήμερα, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι μία ημέρα νωρίτερα, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων συμπεριλαμβάνει 697 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess και 14 ανθρώπους που επέστρεψαν από την Κίνα με πτήσεις τσάρτερ, κατά τα δεδομένα της ιαπωνικής δημόσιας τηλεόρασης.

Οι θάνατοι που οφείλονται στην ασθένεια COVID-19 ανέρχονται πλέον σε 29, πράγμα που σημαίνει ότι σημειώθηκε ένας νέος θάνατος. Στα θύματα συγκαταλέγονται 7 από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.

Σλοβενία

Οι υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Τόμας Γκάνταρ με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, το θύμα ήταν ένας ηλικιωμένος με χρόνιο υποκείμενο νόσημα.

Η Λιουμπλιάνα αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς από αύριο Δευτέρα, μετέδωσε αργότερα το σλοβένικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό και μειώνουμε τις επαφές μεγάλων ομάδων ανθρώπων σε όλες τις περιοχές», είπε ο Γκάνταρ, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά «είναι απαραίτητα καθώς είμαστε κοντά στο σενάριο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται στη γειτονική Ιταλία».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχαν επιβεβαιωθεί ως χθες 181 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα της Βαλκανικής, από 141 την Παρασκευή. Τρεις ασθενείς έχουν εισαχθεί με μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μπουρκίνα Φάσο

Οι αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο αποφάσισαν να ανασταλεί η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων μέχρι τα τέλη του Μαρτίου μετά τον εντοπισμό πέντε νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού — εξέλιξη με την οποία το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε σε επτά στην πάμπτωχη χώρα του Σαχέλ — γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοκρατία του Κονγκό

Οι αρχές της Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 50χρονο ταξιδιώτη που αφίχθη την 1η Μαρτίου.

Ο ασθενής βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση• η σύζυγος και η κόρη του τέθηκαν σε απομόνωση, διευκρίνισε η κυβέρνηση.