Στη μεγάλη παρέα των μικρών ηλεκτρικών μοντέλων θα εισέλθει και η Αudi. Η γερμανική φίρμα θέλει διακαώς να ρίξει τον μέσο όρο εκπεμπόμενων ρύπων με όχημα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πόλης. Το νέο μοντέλο θα πατάει στη νέα πλατφόρμα της MEB Entry του ομίλου VW. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας Φερνίν Σονέιρα Σάντος, το νέο ηλεκτρικό μοντέλο θα κυκλοφορήσει το 2022 – ένα από τα δεκάδες εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα που θα δούμε να κυκλοφορούν από τη φίρμα με σήμα τους τέσσερις κύκλους. Προς το παρόν, το μόνο που αποκάλυψε είναι ότι θα προσφέρει αυτονομία ύστερα από μια πλήρη φόρτιση για 240-250 χιλιόμετρα.

Η γερμανική φίρμα, πιστή στο χρονοδιάγραμμά της για τον άμεσο εξηλεκτρισμό των μοντέλων της, ετοιμάζεται να λανσάρει έως το 2025 σχεδόν 30 ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά plug-in, εκ των οποίων τα 20 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Στόχος της, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητά της να αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών πωλήσεών της μέχρι το 2025. Τα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους θα εντάσσονται στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ηλεκτρικά μοντέλα πόλης που θα δούμε να κυκλοφορούν άμεσα στην ελληνική αγορά είναι το νέο DS 3 Ε-Tense με ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων, που ύστερα από μια πλήρη φόρτιση καλύπτει 320 χιλιόμετρα, ενώ με 30 λεπτά φόρτισης ανακτάται το 80% της μπαταρίας! Σε τροχιά… προσεδάφισης στην ελληνική αγορά βρίσκεται και το ηλεκτρικό Peugeot e-208. Φέρει ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων, ενώ το μεγάλο του ατού είναι η μεγάλη μπαταρία που εξασφαλίζει την εξαιρετική αυτονομία των 340 χιλιομέτρων. Στη χώρα μας κυκλοφορεί ήδη το νέο Skoda CITIGOe iV, που προς το παρόν είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό μοντέλο της αγοράς χάρη στην προωθητική ενέργεια της ελληνικής αντιπροσωπείας που το προσφέρει στην τιμή των 19.800 ευρώ.

Με τον σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα των 83 ίππων το ηλεκτρικό μοντέλο παρέχει ύστερα από μια πλήρη φόρτιση αυτονομία 260 χλμ. Το νέο μοντέλο υποστηρίζει κάθε τύπο φόρτισης. Επιπλέον, σε δημόσιο ταχυφορτιστή 40 kW δεν χρειάζεται περισσότερο από μία ώρα για να φορτιστεί η μπαταρία έως το 80%. Από 29.890 ευρώ κοστίζει στη χώρα μας το ηλεκτρικό e-Corsa. To νέο μοντέλο φέρει ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων, με το εργοστάσιο να αναφέρει ότι η αυτονομία του αγγίζει τα 330 χλμ. και η τελική ταχύτητά του αγγίζει τα 150 χλμ./ώρα.

Στην ελληνική αγορά θα προσφέρονται από την άνοιξη και τα ανανεωμένα ηλεκτρικά της smart, fortwo coupe, cabrio και forfour. Ολα τα μοντέλα αποδίδουν 81 ίππους με αυτονομία 130 χλμ. και τιμές από 24.990 ευρώ.