Το ενδεχόμενο δημιουργίας στην ενδοχώρα κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται να έχουν περάσει το συνοριακό πέρασμα του Έβρου εξετάζει η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμένουν εκεί μέχρι να απελαθούν όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα, παραβιάζοντας τα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA , οι κινήσεις για τη δημιουργία αυτών των κλειστών δομών στην ενδοχώρα θα προχωρήσουν άμεσα. Όσοι, δε, παραβιάζουν τα χερσαία σύνορα θα συλλαμβάνονται, δεν θα καταγράφονται και θα κρατούνται έως ότου απελαθούν.

Αυτή τη στιγμή, η απόφαση αυτή αφορά τα περίπου 140 άτομα που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες δύο μέρες να περνούν το συνοριακό πέρασμα του Έβρου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες, αλλά για μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των πέντε έκτακτων μέτρων που αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ.

Αναλυτικά τα πέντε έκτακτα μέτρα

Τα πέντε έκτακτα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ είναι:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.