Μακραίνει συνεχώς η μαύρη λίστα των θυμάτων από τον κοροναϊό στην Κίνα, ενώ υπήρξε και ο πρώτος θάνατος στην Ιταλία.

Ένας άνδρας 78 ετών που είχε προσβληθεί από κοροναϊό πέθανε το βράδυ της Παρασκευής. Είναι ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις στα βόρεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη από τον Covid-19 ήταν ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι. Είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού διερευνά το κυπριακό υπουργείο Υγείας, μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τετραμελές πλήρωμα ιδιωτικού αεροσκάφους, που έφτασε σήμερα στην Κύπρο μέσω Ισραήλ αξιολογήθηκε ότι έπρεπε για εξεταστεί για κοροναϊό μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Εξ αυτών, το ένα άτομο θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου και διακομίστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για περαιτέρω εξέταση.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των εξετάσεων όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

2.345 θάνατοι στην Κίνα

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός ανήλθε σε 2.345 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αυξημένος κατά 109 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν χθες 397 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός μικρότερος από τα 889 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 76.288.

Όλοι οι θάνατοι καταγράφησαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα της επαρχίας πόλη Ουχάν.

Από τους ασθενείς, 11.477 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κλείνει σχολείο στην Ιαπωνία

Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα τέσσερις νέες μολύνσεις από τον νέο κοροναϊό καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται.

Ένα από τα νέα κρούσματα είναι μια γυναίκα ηλικίας στα 60 της που διδάσκει σε Γυμνάσιο στη νομαρχία Τσίμπα, ανατολικά του Τόκιο, σύμφωνα με αξιωματούχο της νομαρχίας.

Η γυναίκα παρουσίασε για πρώτη φορά συμπτώματα στις 12 Φεβρουαρίου και νοσηλεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Πήγε στη δουλειά της ενώ είχε συμπτώματα, έτσι η τοπική διοίκηση θα κλείσει το σχολείο της για δύο ημέρες από τις 25 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο κρούσμα είναι μια γυναίκα ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, επίσης στη νομαρχία Τσίμπα, η οποία νοσηλεύθηκε, όμως δεν εμφανίζει συμπτώματα, δήλωσε ο νομαρχιακός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις δύο γυναίκες και δεν έχει επιβεβαίωθεί το πώς προσβλήθηκαν από τον ιό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Άλλα δύο κρούσματα, ένας άνδρας στα 60 του και ένας άλλος στα 50 του, επιβεβαιώθηκαν επίσης στη νομοαρχία Κουμαμπότο της νότιας Ιαπωνίας.

Στην Ιαπωνία, 99 άνθρωποι έχουν πλέον διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.300 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα.

Περισσότερα από 600 κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρισκόταν σε καραντίνα για περισσότερο από δύο εβδομάδες στα ανοικτά της Γιοκοχάμα. Δύο ηλικιωμένοι επιβάτες απεβίωσαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων από τον ιό στην Ιαπωνία σε τρείς.

Δήμαρχος διαγνώσθηκε θετικός στον κοροναϊό

Ένας ιρανός αξιωματούχος διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, μετέδωσε  η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Μορτεζά Ραχμανζαντέχ, ο δήμαρχος της 13ης περιφέρειας της Τεχεράνης, νοσηλεύθηκε χθες, Παρασκευή, με συμπτώματα του κοροναϊού, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο κοροναϊός, ο οποίος εμφανίσθηκε στην Κίνα, επεκτείνεται σε αυξανόμενο αριθμό χωρών και κρούσματά του έχουν αναφερθεί σε πόλεις του Ιράν. Τέσσερις άνθρωποι που προσβλήθηκαν στο Ιράν έχουν αποβιώσει.