Μέρος της πίτας των εσόδων των 175 εκατ. ευρώ του ΕΛΓΑ στις γεωργικές ασφαλίσεις ετοιμάζεται να παραχωρήσει στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης η κυβέρνηση, παρέχοντας στους 680.000 αγρότες τη δυνατότητα αναζήτησης της υποχρεωτικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου στις ασφαλιστικές.

Η ανάγκη για την είσοδο των επιχειρήσεων στον κλάδο της ασφάλισης και αποζημίωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων πηγάζει και από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, ο οποίος για το 2019 παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 20-24 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης Τύπου που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε στα παραπάνω θέματα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες δεν πρόκειται να αυξηθούν και θα παραμείνουν στο επίπεδο του 4% επί των προσδοκώμενων εσόδων από πωλήσεις φυτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του οργανισμού τον Οκτώβριο, «η πραγματική κατάσταση του ΕΛΓΑ είναι οριακή σε σχέση με την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τον επόμενο χρόνο. Η είσπραξη ασφαλίστρων συγκριτικά με τις δαπάνες είναι οριακή», τόνισε και έφερε το ακόλουθο παράδειγμα: «Το ασφάλιστρο σε αρκετά προϊόντα είναι υψηλότερο από την τιμή αγοράς. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα ροδάκινα πωλούνται προς 0,29 ευρώ το κιλό όταν το ασφάλιστρο είναι στα 0,43 ευρώ».

Αποζημιώσεις

Ο διοικητής του οργανισμού μίλησε επίσης για τις μεγάλες ανάγκες αποζημίωσης εξαιτίας έκτακτων και ακραίων ζημιών, όπως στην περίπτωση του ροδάκινου. Για φέτος θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις 60 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό αυτό (65 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) το διέθεσε συνολικά την προηγούμενη πενταετία.

Αλλά και τα οικονομικά μεγέθη που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν την οριακή κατάσταση του ΕΛΓΑ. Για το 2019 οι αποζημιώσεις εκτιμώνται σε 160 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από ασφάλιστρα στα 175 εκατ. ευρώ. Το ποσό των εσόδων θα μειωθεί κατά 12 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στο αποθεματικό του οργανισμού, ενώ τα λειτουργικά έξοδά του κυμαίνονται σε 20-23 εκατ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος εκτιμά ότι το έλλειμμα για το 2019 ανέρχεται σε 20-24 εκατ. ευρώ, αν και είναι διαχειρίσιμο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, αφού στο μεταξύ θα εισπραχθούν οι εισφορές των αγροτών για το 2020.

Ο ίδιος μίλησε για την αναγκαιότητα εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο της ασφάλισης και αποζημίωσης του αγροτικού κεφαλαίου. Υπενθύμισε την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να συγκροτήσει επιτροπή η οποία εντός τεσσάρων μηνών θα εκδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο και θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ έκανε λόγο για «ανοικτή συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι». Αυτό, όπως είπε, που δεν θα αλλάξει θα είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. «Μπορεί για τον αγρότη να είναι προαιρετική η κάλυψη στον ΕΛΓΑ, αλλά θα είναι υποχρεωτική σε άλλον ασφαλιστικό φορέα» είπε χαρακτηριστικά.

Μία από τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι και η ψηφιοποίηση των λειτουργιών του οργανισμού ώστε να γίνεται αυτόματα η καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα η αποζημίωση.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη ώστε ο ΕΛΓΑ να ενταχθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων του.