Είναι γνωστή η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό (1957-1963) της Βρετανίας Χάρολντ ΜακΜίλαν όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε τι θα ήταν αυτό το οποίο θα καθόριζε την πορεία της κυβέρνησής του: «τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα», είχε απαντήσει. Ίσως όταν το έλεγε δεν φανταζόταν ένα γεγονός όπως το σκάνδαλο Προφιούμο, λίγο πριν από την παραίτησή του, που τυπικά έγινε για λόγους υγείας. Ο ΜακΜίλα πέθανε το 1986 σε ηλικία 92 ετών.

Τα γεγονότα είναι κάτι που όλοι οι κατά καιρούς έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, είχαν την αίσθηση και την βεβαιότητα ότι είναι σε θέση να αποφασίζουν και να καθορίζουν τον ρου των γεγονότων, να γράφουν την Ιστορία και να συνομιλούν με αυτήν. Είναι ένα λάθος που πληρώνεται, δίχως καμία εξαίρεση.

Η σημερινή κυβέρνηση γίνεται μάρτυς της σκληρής πραγματικότητας των γεγονότων. Εξελίξεις σε διάφορα πεδία διαμορφώνουν μία πραγματικότητα, η οποία είναι αμείλικτη, δεν επηρεάζεται από επικοινωνιακά τεχνάσματα και εν τέλει δοκιμάζει ικανότητες, δυνατότητες, αντοχές και την επάρκεια όλων όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Υπό αυτήν την έννοια το να κρίνεται μία κυβέρνηση με βάση τα δημοσιογραφικά κλισέ για το πόσο προετοιμασμένη ήταν ή πόσο προφητικές ικανότητες είχε, είναι άστοχη. Προφανώς και απαιτείται σε όλα τα πεδία προετοιμασία, όμως η έννοιά της εντοπίζεται κατά βάση στην αντίληψη, στην συναίσθηση της πραγματικότητας και εν τέλει στην αντίδραση απέναντι σε κάθε γεγονός και το πόσο αυτή είναι ενδεδειγμένη και αποτελεσματική.

Όλοι βλέπουν και παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα – και ενώ άλλα, πολύ σοβαρότερα συμβαίνουν στο πεδίο των εθνικών θεμάτων – να εξελίσσεται μία ιδιότυπη διαμάχη στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλύθηκαν και αναφέρθηκαν πολλά έπειτα από τις εξελίξεις με τις φωτογραφικές τροπολογίες για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, βρισκόμαστε ήδη στο επόμενο στάδιο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης θα έχει αυτές τις ημέρες συναντήσεις στην Γενεύη με την UEFA και την FIFA, εν όψει του μνημονίου εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Πιθανώς να δρομολογηθούν εξελίξεις, πιθανώς να ληφθούν αποφάσεις, πιθανώς και κάτι να γίνει προς την σωστή κατεύθυνση. Θα φανεί μάλλον σύντομα.

Εν όψει αυτών όμως, βλέπουμε άλλα «γεγονότα», τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Οπαδοί του ΠΑΟΚ απειλούν και αναγκάζουν έναν υπουργό να εγκαταλείψει μία προγραμματισμένη συνάντησή του στην Βέροια, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα. Εν ολίγοις, το κράτος υποχωρεί δεχόμενο πιέσεις και απειλές, για να μην έχουμε χειρότερα. Οι τσαμπουκάδες αλωνίζουν ανενόχλητοι, ο υπουργός φυγαδεύεται…

Σε ένα άλλο σκηνικό, οπαδοί του ΠΑΟΚ κάνουν πορεία στην Θεσσαλονίκη. Συγκρούονται με τα ΜΑΤ, κάνουν τον χαβαλέ τους, εκτονώνονται, κάποια κανάλια έως και που μεταδίζουν ζωντανά την πορεία. Και σε αυτήν την περίπτωση ο τραμπουκισμός επικρατεί, προβάλλεται, κερδίζει έδαφος, αποκτά καθεστώς νομιμοποιημένου συνομιλητή.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την συνάντηση στην οποία προσήλθαν τις ίδιες ημέρες βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να «ενημερωθούν» από παράγοντες του ΠΑΟΚ…

Πολύ απλά, η κυβέρνηση και σύσσωμη η πολιτική τάξη της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες αυτήν την στιγμή με ένα «γεγονός», από αυτά στα οποία αναφερόταν ο ΜακΜίλαν.

Η στάση όλων, αλλά πρωτίστως της κυβέρνησης, η οποία φέρει και την ευθύνη, οφείλει να είναι σθεναρή προκειμένου να καταστεί σαφές ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Τα δείγματα προς το παρόν δεν είναι όσο ενθαρρυντικά θα έπρεπε. Το κράτος δείχνει να παρακολουθεί και να υποχωρεί. Κάποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο τα «γεγονότα» των ημερών…