Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη για τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα το 2020, καθώς αναμένεται να ανέλθει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που οφείλεται εν μέρει στις πυρκαγιές της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φέτος αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1958, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή του.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσει τα 417 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος αναμένεται να είναι περίπου 414 ppm, αύξηση κατά 3 pp, σε σχέση με το 2019.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται κυρίως για τη μακροπρόθεσμη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον μετεωρολογικά συστήματα που συνδέονται με την αλλαγή στη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα χερσαία οικοσυστήματα.

Τις χρονιές που ο Ειρηνικός είναι πιο ζεστός πολλές περιοχές του πλανήτη γίνονται πιο ζεστές και ξηρές, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των φυτών να αναπτύσσονται και να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών, που εκλύουν ακόμη περισσότερο διοξείδιο.

Οι επιπτώσεις των μετεωρολογικών συστημάτων αναμένεται να αυξήσουν τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10% φέτος, ενώ οι εκπομπές από τις πυρκαγιές θα συμβάλουν έως και κατά ένα πέμπτο στην αύξηση του ποσοστού του, θεωρεί η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στις μέρες μας είναι τα υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού επί της Γης.

Κι αυτό παρόλο που για την παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρισμός, θέρμανση) στην οποία οφείλεται το 45% των εκπομπών διοξειδίου, αξιοποιείται πλέον και το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται πιο φιλικό καύσιμο-γέφυρα ανάμεσα στο πετρέλαιο ή τον λιγνίτη και των ανανεώσιμων πηγών, και εκπέμπει περίπου 40% λιγότερο διοξείδιο άνθρακα από ό,τι ο άνθρακας ανά ενεργειακή μονάδα.

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που ως γνωστόν δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνεται σταθερά από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, δηλαδή από τη Βιομηχανική Επανάσταση κι εντεύθεν.

Και μπορεί ο ανθρώπινος πολιτισμός να υπάρχει στον πλανήτη μας χάρις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού η Γη λόγω των υδρατμών στην ατμόσφαιρα (του πιο σημαντικού αερίου του θερμοκηπίου) είναι περί τους 33 βαθμούς Κελσίου πιο θερμή σε σχέση με το πώς θα ήταν χωρίς το φαινόμενο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο, κατανοεί κάποιος ότι εάν η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα αυξηθεί, τότε το ίδιο θα συμβεί και με την θερμοκρασία στον πλανήτη, μακροπρόθεσμα με όλα τα συμπαρομαρτούντα (όξινη βροχή, απώλεια βιοποικιλότητας, ερημοποίηση κ.ο.κ.).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters