Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Λιβύη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νιάλ Φέργκιουσον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».

«Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» τόνισε, καθώς εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.

Λάθος που δεν κληθήκαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Για τη Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.

«Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη, Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπέγραψαν δεν λαμβάνει υπόψη δικαιώματα δικών μας νησιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Ελλάδα έχει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.

Μοχλός πίεσης από την Τουρκία το προσφυγικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπήρξαν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και προβληματική κατάσταση στα νησιά, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης.

Επιπλέον εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος θα στηρίξει τους κατοίκους στα νησιά και τόνισε την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Μάλιστα αναγνώρισε ότι από την Ε.Ε. δεν πήρε την απάντηση που θα ήθελε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.