Διπλά αναδρομικά θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι με τη σύνταξη Μαρτίου που αφορούν τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, χθες, υπό κλοιό διαδηλωτών, εκδικάστηκε στο ΣτΕ η τύχη της πρώτης γενιάς αναδρομικών για τους παλιούς συνταξιούχους. Επικρατέστερο σενάριο, με βάση το κλίμα που επικρατεί και εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, είναι η καταβολή αναδρομικών για το διάστημα του κρίσιμου δεκαμήνου από την πρώτη απόφαση του ΣΤΕ το 2015 ως και τον Νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε ό,τι αφορά το νέο Ασφαλιστικό ήδη παραδίδεται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητά του. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα προβλέπει αυξήσεις και αναδρομικά. Με βάση τη μελέτη θα καθοριστούν επακριβώς τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η χώρα πληροί απόλυτα τις διεθνείς δεσμεύσεις της, χτίζοντας ένα ασφαλές και υγιές σύστημα που εκπληρώνει τους όρους βιωσιμότητάς του έως το 2070. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μετά το 2030 η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει στον λεγόμενο «ενάρετο κύκλο», εντός του οποίου η συνταξιοδοτική δαπάνη θα βρίσκεται στο επίπεδο του στενού πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης. Η αναλογιστική μελέτη ενσωματώνει την παραδοχή πως μια διαρκής χρηματοδότηση ύψους 0,5% του εκάστοτε ΑΕΠ θα διατρέχει ενισχυτικά το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2070, καλύπτοντας τις αυξήσεις των επικουρικών και των κύριων συντάξεων που θα προκύψουν.

Οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους μαζί με τα αναδρομικά 5 μηνών με τη σύνταξη του Μαρτίου.

Οι αυξήσεις θα αφορούν:

1. Συνταξιούχους με πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης που θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό αύξηση στην κύρια σύνταξη η οποία μπορεί να ξεπερνά και τα 150 ευρώ στις υψηλές αποδοχές, καθώς αδικήθηκαν με τους χαμηλούς συντελεστές του Νόμου Κατρούγκαλου. Η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα φτάσει στο 50% – 50,5% για τα 40 έτη ασφάλισης έναντι 42,80% σήμερα και 40% – 40,5% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αύξηση των συντάξεων με βάση τον νέο υπολογισμό θα ανέρχεται σε 10% για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες. Το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στις κύριες συντάξεις (εφόσον συμπεριληφθεί και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ) θα δίνει σύνταξη από 887 ευρώ για συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 1.000 ευρώ έως και 3.650 ευρώ, που είναι το ανώτερο όριο μεικτής σύνταξης, όπως καθορίστηκε πρόσφατα.

Μαζί με τις νέες συντάξεις θα καταβληθούν και τα αναδρομικά 5 μηνών. Ωστόσο μια μεγάλη κατηγορία κυρίως παλαιών συνταξιούχων δεν θα δει αυξήσεις στην τσέπη όσον αφορά τις κύριες συντάξεις. Η τροποποίηση γι’ αυτούς θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί αντίστοιχα με την αύξηση της ανταποδοτικής παροχής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

2. Δικαιούχους επικουρικών των οποίων οι συντάξεις μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα αναδρομικά 5 μηνών θα δοθούν εφάπαξ. Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι 465.000 συνταξιούχοι επικουρικής θα έχουν μέσο ποσοστό αύξησης που φτάνει μέχρι το 48,24%. Τις αυξήσεις στις επικουρικές θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Θα αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Ειδικότερα:

– Το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας ΤΕΑΠΕΤΕ θα έχει μέση αύξηση 29,49%.

– Το 56,95 των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα έχει μέση αύξηση 31,29%.

– Το 18,78 των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%.

– Το 51,66% των συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) θα δει μέση αύξηση 28,81%.

– Το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%.

Ολα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.