Η υπόθεση είναι παλιά, χρονολογείται από το 2015. Και για χρόνια είχε μείνει ανεξιχνίαστη. Μόνο μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία, τον Μάρτιο του 2018, άρχισαν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να ενώνουν τις τελείες ανακαλύπτοντας μία ακόμη διάσταση του ασύμμετρου πολέμου σκιών που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια το Κρεμλίνο, με τη βοήθεια εκτεταμένου δικτύου πρακτόρων, ώστε να εξουδετερώσει τους εχθρούς της Ρωσίας στο εξωτερικό και να αποσταθεροποιήσει τη Δύση.

Είναι όμως ακόμη Απρίλιος του 2015 και όπως αφηγούνται οι «New York Times», ο ρώσος δολοφόνος με το ψευδώνυμο Σεργκέι Φεντότοφ – αυτόν τον οποίο χρόνια αργότερα ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat θα ταυτοποιήσει ως Ντένις Β. Σεργκέεφ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών – διεισδύει στη Βουλγαρία απαρατήρητος.

Ο «Φεντότοφ» καταλύει σε ένα ξενοδοχείο στη Σόφια, κοντά στα γραφεία ενός τοπικού κατασκευαστή όπλων που πουλάει πυρομαχικά στην Ουκρανία. Είναι επικεφαλής ομάδας τριών ανδρών.

Ο ένας μπαίνει κρυφά σε έναν κλειδωμένο γκαράζ, επαλείφει με δηλητήριο το χερούλι του αυτοκινήτου του κατασκευαστή όπλων και φεύγει χωρίς να αφήσει ίχνη – εκτός από μερικές θολές εικόνες σε μια κάμερα ασφαλείας. Λίγες ώρες αργότερα, ενόσω ο κατασκευαστής όπλων, ο Εμιλιάν Γκεμπρέφ, συντρώγει με άλλους επιχειρηματίες στο αγαπημένο του εστιατόριο, στον 19ο όροφο του Hotel Marinela, αρχίζει να κάνει εμετούς και να έχει παραισθήσεις. Η δηλητηρίαση αφήνει τον 65χρονο σήμερα Γκεμπρέφ στο νοσοκομείο για έναν ολόκληρο μήνα.

Εκτός από αυτόν δηλητηριάζεται και ο γιος του, καθώς και ο διευθυντής παραγωγής της εταιρείας του. Οταν ο Γκεμπρέφ παίρνει εξιτήριο, οι δολοφόνοι δηλητηριάζουν τον ίδιο και τον γιο του για δεύτερη φορά, στην παραθεριστική τους κατοικία στη Μαύρη Θάλασσα. Επέζησαν όλοι, αν και η επιχείρησή του ακόμα δεν έχει ανακάμψει πλήρως.

Κανένα στοιχείο

Παρά τις δύο δηλητηριάσεις, οι βούλγαροι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να βρουν κάποιο στοιχείο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας ουδέποτε αντιλήφθηκαν την παρουσία μιας ρωσικής ομάδας δολοφόνων στη χώρα. Σε μια χώρα με μακρά ιστορία συμβολαίων θανάτου, τα βουλγαρικά Μέσα έδωσαν ελάχιστη σημασία. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.

Επρεπε να γίνει η απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του για να αποκαλυφθεί η παρουσία του «Σεργκέι Φεντότοφ» και στο Λονδίνο, λίγες ημέρες πριν από αυτήν, και στη Βουλγαρία το 2015 – και να καταλάβουν οι δυτικοί αξιωματούχοι πως αυτές δεν ήταν μεμονωμένες ρωσικές επιθέσεις αλλά μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι «New York Times» αποκάλυψαν πως μια επίλεκτη ομάδα ρώσων πρακτόρων, η Μονάδα 29155, πραγματοποιούσε από χρόνια δολοφονίες και εκστρατείες πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.

Οι δυτικές υπηρεσίες τη θεωρούν πλέον υπεύθυνη και για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και για μια αποτυχημένη προσπάθεια πρόκλησης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016, και για μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας. Γνωρίζουν πλέον το όνομα του επικεφαλής της, του υποστράτηγου Αντρέι Β. Αβεριάνοφ, την τοποθεσία του αρχηγείου της στη Μόσχα, τις πραγματικές ταυτότητες κάποιων μελών της, καθώς και άλλες πιθανές δραστηριότητές της, στην Ισπανία και στη Γαλλία.

Οπως αποκάλυψε το «Spiegel», αρχές του μήνα η Γερμανία απέλασε δύο ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός πρώην διοικητή τσετσένων ανταρτών, μέρα-μεσημέρι, στο Βερολίνο – αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση πράκτορες της 29155. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, μία ακόμη επιχείρηση στην οποία αναμειγνύεται ο «Σεργκέι Φεντότοφ» έχει αναδυθεί στην Ισπανία: το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας ερευνά ενδεχόμενη εμπλοκή του, καθώς και άλλων ρώσων πρακτόρων, στις διαδηλώσεις που αποσταθεροποίησαν την Καταλωνία τον Οκτώβριο του 2017.