Πέντε μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. Αυτές αφορούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές του τρίτου Μνημονίου, νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες, μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» καθώς και μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ). Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά από 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους το Σάββατο, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας κατά 8,5% προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα με το ύψος στο οποίο πρόκειται να διαμορφωθούν οι νέες κύριες συντάξεις μετά τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ως το τέλος του χρόνου και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η αναλογιστική μελέτη, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα αυτό.

  • Ποιες τρεις αλλαγές έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό
  • Ποιες παραβάσεις αφορούν τα νέα πρόστιμα
  • Τι ισχύει για τους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ της Δευτέρας που κυκλοφορούν