Οι Βρετανοί ανταλλάσσουν δεκάδες ευχετήριες κάρτες κάθε Χριστούγεννα. Το έθιμο ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν έπεσε πολύ η τιμή των γραμματόσημων και τα ταχυδρομεία ήταν φτηνά και προσιτά για όλους.

Το συνήθιστο του πράγματος έχει να κάνει με την θεματογραφία των εορταστικών καρτών. Πριν επικρατήσουν οι χριστουγεννιάτικες εικόνες που γνωρίζουμε, όπως ο Άγιος Βασίλης στα κόκκινα, τα πράσινα έλατα και οι πολύχρωμες μπάλες, ο κόσμος χρησιμοποιούσε διαφορετικά σύμβολα για τις γιορτές.

Μερικές εικόνες ήταν χαρμόσυνες, όπως ζώα που χόρευαν και οικογένειες που γλεντούσαν στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Υπήρχαν κάποιες όμως, που δεν ήταν ούτε χαρμόσυνες, ούτε γιορτινές! Απεικόνιζαν παιδιά να βασανίζονται μέσα σε βραστήρες τσαγιού, βατράχια να δολοφονούν το ένα το άλλο, Άγιους Βασίληδες να τιμωρούν τα παιδιά δένοντάς τα σε δέντρα, ακόμα και ψόφια πουλιά…

Οι εικόνες ήταν από περίεργες μέχρι φρικιαστικές. Κι όμως αυτές ήταν οι κάρτες των εορτών! Ακολουθούν ενδεικτικές εικόνες:

«Ειρήνη και ευτυχία εύχεται το ποντίκι-καβαλάρης, ενώ κρατά τα γκέμια ενός αστακού…

Μία από τις πιο μακάβριες εικόνες στη συλλογή. Ένας βάτραχος που μαχαίρωσε έναν άλλον, για να του πάρει τα χρήματα. Άραγε τι ευχή έγραψε ο αποστολέας;

Στη βικτωριανή Αγγλία, η εικόνα μιας μαϊμούς που ζωγραφίζει ένα σκύλο μπορεί να ήταν εορταστική. Τουλάχιστον δεν έδειχνε κάποιο φόνο ή βασανιστήριο, όπως άλλες…

Στην Αγγλία, οι κοκκινολαίμηδες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως Χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Το έθιμο ξεκίνησε από τους ταχυδρόμους που έφερναν τις γιορτινή αλληλογραφία, οι οποίοι φορούσαν κόκκινες στολές και ήταν γνωστοί ως «κοκκινολαίμηδες». Όμως, ένας νεκρός κοκκινολαίμης σίγουρα δεν θυμίζει Χριστούγεννα και δεν κολακεύει τον ταχυδρόμο! Εκτός αν το μακάβριο χιούμορ ήταν τόσο ευχάριστο;

Ο Άγιος Βασίλης στη Βικτωριανή Αγγλία δεν θύμιζε σε τίποτα τον καλόκαρδο παππού με την κόκκινη στολή που γνωρίζουμε σήμερα. Στις χριστουγεννιάτικες κάρτες εμφανιζόταν να τιμωρεί άτακτα παιδιά, δένοντάς τα στα δέντρα και χτυπώντας με κλαδιά….

Χριστούγεννα με αγάπη εύχεται το παιδί που δείχνει να βασανίζεται μέσα στον βραστήρα του τσαγιού….

Μπορεί τα βατράχια και τα σκαθάρια να μην είναι τα κατ’ εξοχήν σύμβολα των Χριστουγέννων, αλλά τουλάχιστον στη συγκεκριμένη εικόνα χορεύουν και γιορτάζουν, σε αντίθεση με τα πιο μακάβρια μοτίβο που εμφανίζονται σε άλλες κάρτες….

Και οι μακάβριες εικόνες συνεχίζονται. Ένας άντρας βασανίζεται στον εγκεφαλικό κλοιό, ενώ τον περιγελά ένας γελωτοποιός. Πάνω στο ξύλο γράφει «Χαρούμενα Χριστούγεννα» και από κάτω, βρίσκεται το εορταστικό γεύμα του τιμωρημένου. Καλές γιορτές!

Πηγή: mixanitouxronou.gr