Ενα συμμαχικό τόξο από την Ευρώπη ως τον αραβικό κόσμο φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταστήσει άκυρες στην πράξη τις συμφωνίες της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Μια Τουρκία η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην περιοχή για να ελέγξει την Τρίπολη, με ενέργειες που αξιοποιούν την ένταση στη Λιβύη, φέρνοντάς την παράλληλα ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο χάος.

Η Ανατολική Μεσόγειος μοιάζει πλέον με καζάνι που βράζει και η Αθήνα επιχειρεί να θωρακιστεί διπλωματικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών από τη Γενεύη ως το Αμμάν, στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Πρωτοβουλίες που ακολουθούν την καταδίκη των δύο μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με ρητή αναφορά στα συμπεράσματα των ηγετών, αλλά και την ξεκάθαρη θέση του Παρισιού όπως αυτή εκφράστηκε από τον γάλλο πρόεδρο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Εμανουέλ Μακρόν να καλεί την Αγκυρα να «σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ» δηλώνοντας αλληλέγγυος στις ανησυχίες της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα στο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη: 

■ Ποιο είναι το σχέδιο για τη δημιουργία ενός συμμαχικού τόξου από την Ευρώπη ως τον αραβικό κόσμο

■ Τι αποτελέσματα είχε ο διπλωματικός μαραθώνιος του Νίκου Δένδια;

■ Οι κινήσεις της Αιγύπτου σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας

Διαβάστε περισσότερα στα «ΝΕΑ» που κυκλοφορούν