Περιθώριο δύο ετών για να αποφασίσει για το μείγμα καυσίμου της Πτολεμαΐδας 5, δίνει η διοίκηση της ΔΕΗ.

Υποστηρίζει παράλληλα ότι το μέλλον της στο λιγνίτη θα εξαρτηθεί από το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.

Μέχρι 35 ευρώ ο τόνος για εκπομπές ρύπων CO2, είναι ένα κόστος που η μονάδα μπορεί να είναι κερδοφόρα.

Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσει την τύχη της σε άλλο καύσιμο γιατί «θα μπαίνει μέσα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το business plan της ΔΕΗ, αποκάλυψε ότι στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα το 2023 χωρίς όμως να αποκλείει ένα πιο γρήγορο σενάριο απολιγνιτοποίησης (πριν το 2028).

Πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο και προκλήσεις

Ο κ. Στάσσης με ένα αρκετά φιλόδοξο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο έθεσε ως στόχο τον μετασχηματισμό της σε σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία με υγιή κερδοφορία.

Πάντως στο δρόμο αυτό υπάρχουν, όπως επισημαίνεται στο euro2day.gr, σημαντικές προκλήσεις όπως οι σκόπελοι της Κομισιόν για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού και η διεκδίκηση αποζημίωσης για την απολιγνιτοποίηση. Το δύσκολο στοίχημα της υψηλής κερδοφορίας με απώλεια μεριδίων αλλά και  το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα:

Η δεσπόζουσα θέση της ΔΕH και οι ενστάσεις της Κομισιόν

Με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, την ένταξη της Πτολεμαϊδας και των ΑΠΕ, η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σύμφωνα με τον κ. Στάσση θα έχει μερίδιο το 2020 στο 47% και το 2024 στο 40%. Επιπλέον, κατά τον ίδιο το μερίδιο της λιανικής σε πέντε χρόνια θα υποχωρήσει στο 50%.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε για το αν η Κομισιόν επιμείνει στην έκθεση της για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο λιγνίτη, αλλά και για την ανάγκη περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της, απάντησε ότι «δεν κλίνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες άμεσα, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας.

Το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει λιγνίτη και διατηρεί δεσπόζουσα θέση καταρρίπτεται», σημείωσε.

Αναφορικά με τη λιανική πρόσθεσε ότι: «Οι ποσότητες ΝΟΜΕ που έχουν πάρει οι ανταγωνιστές της εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν με τη διάθεση προϊόντων και η ΔΕΗ θα συνεχίζει να χάνει μερίδια έως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Δεν θα χρειαστούν ΝΟΜΕ, δεν θα απαιτηθεί η πώληση υδροηλεκτρικών».

Πάντως, οι Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από την έκθεση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, δεν έχει πειστεί.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν είναι ανοικτές και τίποτα δεν αποκλείει,  τη διατήρηση των ενστάσεων έναντι της χώρας.

Διεκδίκηση αποζημίωσης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Ο πρόεδρος της ΔΕH έκανε γνωστό ότι η εταιρεία θα κλείσει τους λιγνιτικούς σταθμούς με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει και αποζημιώσεις μέσω μηχανισμού ανάκτησης κόστους.

Κατά τον ίδιο, κι άλλες χώρες της Ευρώπης το πέτυχαν και συνεπώς μπορεί και η Ελλάδα να το πετύχει.

Ωστόσο, με δεδομένο το ότι οι λιγνιτικές μονάδες έβαζαν μέσα… την εταιρία 200 με 300 εκατ. ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η προσπάθεια της για αποζημίωση.

Υψηλή κερδοφορία

Σχετικά με το πώς η ΔΕH θα καταφέρει να έχει τέτοια υψηλή λειτουργική κερδοφορία από τη στιγμή που θα χάνει μερίδια στην αγορά, ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι τα EBITDA θα ανέβουν λόγω του κλεισίματος των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων και της αύξησης της διείσδυσης της εταιρείας στις ΑΠΕ.

Πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση, καθώς μεγάλο μέρος του πελατολογίου της επιχείρησης είναι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον απαιτούνται μεγάλες ταχύτητες ώστε η δημόσια εταιρεία να κατασκευάσει και να λειτουργήσει έργα ΑΠΕ, τα οποία θα τη οδηγήσουν σε μερίδιο από 2,5% σε 10 με 20% το 2024.

Στα 2,7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει και η νέα διοίκηση της εταιρείας για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της αυτές βρίσκονται στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του νέου προγράμματος διακανονισμού οφειλών λέγοντας πως έγιναν 80.000 ρυθμίσεις το προηγούμενο δίμηνο κι επιπλέον το τελευταίο τετράμηνο έγιναν 55.000 διακοπές ρεύματος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.