Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δύο είναι τα βίντεο που περιμένουν οι σινεφίλ: εκείνα των Sleepy Skunk και Ντέιβιντ Ερλιχ με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται για απλές συρραφές σκηνών, αλλά για υπερπαραγωγές με πολλή δουλειά από πίσω, με βαθιά γνώση του σινεμά (αλλά και της μουσικής), που από μόνες τους αποτελούν έργα τέχνης.

Ο Sleepy Skunk φέτος ξεπέρασε τον εαυτό του με ένα mashup σκηνών από τρέιλερ που διαρκεί σχεδόν 7 λεπτά και ενώνει με ενιαίο ύφος μπλοκμπάστερ και καλλιτεχνικές ταινίες (με μια έμφαση στα πρώτα). Ο κατάλογος των ταινιών είναι τεράστιος, και μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.

Ο Ντέιβιντ Ερλιχ, από την άλλη, είναι ο κριτικός κινηματογράφου του IndieWire και τα τελευταία χρόνια ετοιμάζει βίντεο με τις 25 αγαπημένες του ταινίες. Το γούστο του μπορεί να μην ταιριάζει με το πολύ ευρύ κοινό, αλλά ο Ερλιχ βάζει τις επιλογές του σε διάλογο μεταξύ τους, επιλέγοντας όχι τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, αλλά εκείνες που του «μίλησαν» περισσότερο. Διαρκεί πάνω από 14 λεπτά, χωρίζεται σε διαφορετικές θεματικές ενότητες και ο τρόπος που οι εικόνες μοντάρονται πάνω στη μουσική είναι εκπληκτικός. Διαβάστε για τις ταινίες και το λόγο επιλογής τους εδώ.

https://vimeo.com/378176559

(Φοβερή σύμπτωση, πάντως, ότι και οι δύο επέλεξαν για φωτογραφία των δημιουργιών τους την ίδια σκηνή από την ταινία «Midsommar»)