Παρόλο που τρεις στους τέσσερις γονείς (72%) αισθάνονται ότι η χρήση του Διαδικτύου και των φορητών συσκευών εν γένει μπαίνουν εμπόδιο στην οικογενειακή τους ζωή, δεν καταφέρνουν να βάλουν όρια στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στον εαυτό τους, κι αρκετοί ούτε και στα παιδιά τους. Μάλιστα το 70% των γονιών παραδέχονται ότι και οι ίδιοι δαπανούν πάρα πολύ χρόνο online σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Kaspersky.

Με βάση την ίδια έρευνα, το 52% των γονιών αφήνουν τα παιδιά τους να ρυθμίζουν μόνα τους τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

Αν και  «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ψηφιακές δραστηριότητες μπορούν να είναι εθιστικές και να αποσπούν την προσοχή των παιδιών από τις “περιπέτειες” του πραγματικού κόσμου» πάνω από τους μισούς νέους γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους, όταν πρόκειται για τον χρόνο που αφιερώνουν στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους υπογράφοντες τη μελέτη.

Αυτή η πρακτική είναι πιο συνηθισμένη ανάμεσα στους μπαμπάδες. Οι μπαμπάδες φαίνεται πως θεωρούν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν διάλειμμα, με σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) να υιοθετούν την προσέγγιση αυτή, σε σύγκριση με λιγότερες από τις μισές (48%) μαμάδες.

Ακόμη, το 40% των γονέων δεν αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει ή να επιβλέπει τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών ή τη γενικότερη χρήση του Διαδικτύου.

«Αυτή θα μπορούσε να αποβεί μία επικίνδυνη στρατηγική, καθώς, παρά την εξοικείωση των παιδιών με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου δεν απέχουν παρά μόνο ένα κλικ», υπογραμμίζει η μελέτη.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι γονείς δεν θέτουν περιορισμούς ούτε και στον εαυτό τους όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο. Το 70% αναγνώρισε ότι είναι αρκετά εθισμένοι στο διαδίκτυο. Επιπλέον, το 84% από αυτούς παραδέχθηκαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο ή φορητές συσκευές μπροστά στο παιδί τους στο σπίτι και οι μισοί γονείς (51%) ορισμένες φορές επέτρεψαν στο Διαδίκτυο ή/και τις φορητές συσκευές να διακόψουν μια συζήτηση με τα παιδιά τους!

Για να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους στο Διαδίκτυο η Kaspersky συνιστά στους γονείς τα εξής:

- Δώστε τους την αμέριστη προσοχή σας, απομακρύνοντας τη συσκευή σας τις στιγμές που τα παιδιά σας χρειάζονται.

- Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας ξοδεύει πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο, μην βιαστείτε να του βάλετε όρια. Αντ’ αυτού, συζητήστε το μαζί του ήρεμα, ώστε να μην προκαλέσετε αρνητική αντίδραση με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

- Δώστε στον ελεύθερο χρόνο σας πιο ευχάριστη και ελκυστική νότα, ώστε το παιδί να αποζητά να ξοδεύει χρόνο μακριά από τη συσκευή του. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα νέο άθλημα ή μέσω άλλων οικογενειακών δραστηριοτήτων.

- Συζητήστε τους βασικούς κανόνες γύρω από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων εργαλείων επικοινωνίας, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τη σχολική τους απόδοση ή την αλληλεπίδραση με τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.

- Εισάγετε κανόνες για όλη την οικογένεια, ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται ότι περιορίζονται ή αδικούνται στη χρήση τους στο Διαδίκτυο.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από