Ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 1986, οι Αλαν Μουρ και Ντέιβ Γκίμπονς άλλαξαν την ιστορία των κόμικς με τα 12 τεύχη του «Watchmen». Η ιστορία τους συνδύαζε αστυνομικό νουάρ, ψυχροπολεμική παράνοια, υπερήρωες χωρίς υπερδυνάμεις, σεξ, βία και αποδόμηση όλων όσων ξέραμε για τα κόμικς μέχρι τότε. Τι είδους άνθρωποι φοράνε πολύχρωμα κολάν και βγαίνουν στους δρόμους για να πλακωθούν στο ξύλο; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν υπήρχε ανάμεσα στους κοινούς θνητούς ένα ον με θεϊκές δυνάμεις; Ερωτήματα που το «Watchmen» απάντησε με τολμηρό και πρωτοποριακό τρόπο, σεναριακά και εικαστικά.

Από σχεδιαστικής άποψης, για παράδειγμα, είναι πρωτοποριακό το χώρισμα της κάθε σελίδας σε 9 καρέ, που επιτρέπει στη δράση να προχωράει πιο γρήγορα, ενώ δίνει τη δυνατότητα για πάνω από 300 διαφορετικούς συνδυασμούς των καρέ. Φανταστείτε ότι ένα από τα 12 τεύχη-κεφάλαια που έχει τον τίτλο «Fearful Symmetry», είναι όλο συμμετρικό, είτε ως προς την τοποθέτηση των καρέ στις απέναντι σελίδες είτε ως προς τα χρώματα που κυριαρχούν σε κάθε ένα από αυτά. Δείτε, για παράδειγμα, πώς εναλλάσσονται σε μία σελίδα τα καρέ όπου κυριαρχεί το κόκκινο με εκείνα που στηρίζονται στο κίτρινο και το μωβ.

Το βίντεο του Insider που θα δείτε στη συνέχεια, συντάσσεται με την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι το «Watchmen» (που κυκλοφορεί σε ενιαίο γκράφικ νόβελ με τα 12 τεύχη στη σειρά) είναι το καλύτερο κόμικ όλων των εποχών. Και την υποστηρίζει με μια σειρά από επιχειρήματα που θα σας κάνουν, αν έχετε ήδη το «Watchmen» να το ξαναδιαβάσετε από την αρχή, και αν δεν το έχετε να τρέξετε στο κοντινότερο «κομιξάδικο».

Τέλος, η σειρά «Watchmen» του ΗΒΟ που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο θεωρείται μία από τις καλύτερες της χρονιάς, και αποτελεί σίκουελ του κόμικ. Στην Ελλάδα προβάλλεται από τη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, και σε Prime Time προβολή κάθε Δευτέρα στις 22:00, στο Novacinema4HD.