Ποιος μπορεί να… αντισταθεί στη σοκολατόπιτα; Ακολουθούν δύο συνταγές για σοκολατόπιτα εκ των οποίων η μία είναι… αμαρτωλή, αλλά και νηστίσιμη, με πορτοκάλι και καρύδια, αντί για αβγά.

Σοκολατόπιτα

Ενα γλυκό στο οποίο δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί η σοκολατόπιτα, γίνεται υπέροχη και με μαύρη ζάχαρη.

Υλικά

250 γραμμάρια βούτυρο

5 αβγά

1 βανίλια

2 κούπες μαύρη ζάχαρη

1 1/2 κούπες αλεύρι για γλυκά

300 γρ. σοκολάτα σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)

1 κούπα ζεστό νερό

1 κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε μια ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη σοκολάτας και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα μας γεμίζουμε μία κούπα και την αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με την βανίλια και την υπόλοιπη σκόνη σοκολάτας και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το ταψάκι μας το βουτυρώνουμε ελαφρά και έπειτα αδειάζουμε με προσοχή το μίγμα της σοκολατόπιτας. Με μια σπάτουλα το απλώνουμε και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο ρίχνουμε από πάνω το μίγμα που είχαμε κρατήσει σε μια κούπα. Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε πάνω από τη σοκολατόπιτά μας έξτρα κουβερτούρα.

Νηστίμη σοκολατόπιτα με πορτοκάλι και καρύδια

Η νηστίστιμη εκδοχή της σοκολατόπιτας με πορτοκάλι και καρύδια, αντί για αβγά.

Υλικά

2 και ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλ. ζάχαρη

¾ φλ. καρυδόψιχα τριμμένη (πολύ ψιλή)

2/3 φλ. κακάο

¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

½ κ.γλ. κανέλα

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο

ελάχιστο γαρίφαλο

1 βανίλια

1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο

2 κουταλιές σούπας ξύδι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)

1 και ½ φλ. χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)

1 κ.γλ. σόδα φαγητού

Για την επικάλυψη

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

150 γρ. νερό

2 κ.σ. κονιάκ

λίγα καρύδια για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά καλά εκτός από τη ζάχαρη και τη σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξίδι, τον χυμό πορτοκάλι όπου έχουμε ρίξει προσεκτικά τη σόδα γιατί φουσκώνει λίγο, καθώς και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο πρώτο μπολ. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και στρώνουμε το μίγμα μας σε ταψάκι στρογγυλό (Νο 28) ή τετράγωνο, αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει το γλυκό. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μίγμα γυαλιστερό και ομοιόμορφο. Προσθέτουμε και το κονιάκ. Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, το περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τα καρύδια ή και με τρίματα σοκολάτας. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.