Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «στράγγιξε» τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έκανε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης.

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητά τον Προϋπολογισμό του 2020, ο Ειδικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ανέλυσε με στοιχεία το θέμα του Δημόσιου χρέους καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι «εμείς μηδενίσαμε τα άσκοπα υπερπλεονάσματα, αφού προηγουμένως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ στραγγίξατε με 11,4 δις τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Σπανάκης συνέκρινε τον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πώς «για εμάς η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής δεν είναι ραντεβού στα τυφλά όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον Προϋπολογισμό που καταθέτουμε και εξετάζουμε αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή, το αποδεικνύουμε. Εμείς επενδύουμε στη στήριξη της οικογένειας και δημιουργούμε οικονομικό κλίμα που το είχε ανάγκη η οικονομία μας σε όλους τους τομείς. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε ορισμένα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει Κυβέρνηση και να ρωτήσω: τελικά κύριοι συνάδελφοι, ποιον χτυπήσατε, τον εύκολο στόχο, δηλαδή τον Συνταξιούχο, τον Μισθωτό, τον Ελεύθερο Επαγγελματία ή αυτόν που φοροδιαφεύγει; Απαντήστε μας, τι κάνατε τελικά με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ ή τις άλλες λίστες που προβάλατε ως προεκλογικά συνθήματα το 2015; Απλά κρυφτήκατε πίσω από την μεθοδευμένη δημοσιότητα για να καλύψετε την αδράνεια σας».

«Ο προϋπολογισμός σβήνει την κόκκινη γραμμή του παρελθόντος»

Επίσης, ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε σε όσα πρόκειται να φέρει ο νέος Προϋπολογισμός τονίζοντας ότι «σβήνει την κόκκινη γραμμή του παρελθόντος και αποτυπώνει την νέα, τη σταθερή, την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, αφήνοντας πίσω ιδεοληψίες, πειράματα και λαϊκισμούς χωρίς αντίκρισμα, του πρόσφατου παρελθόντος».

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος (396 εκ. και 1050 εκ. αντίστοιχα στις 10.7.2019), αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια φέρνει φοροελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα που ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και μέσω της εφαρμογής της νέας οικονομικής πολιτικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της κατανάλωσης. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν βασικό δρόμο, στον δρόμο της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος», είπε και συμπλήρωσε: «Και για να τα λέμε πιο συγκεκριμένα η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2020 φέρνει νέες λέξεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο όπως κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, εμπιστοσύνη».

Ο κ. Σπανάκης, στη συνέχεια της εισήγησής του, απαρίθμησε τις θετικές συνέπειες που θα έχει ο Προϋπολογισμός του 2020 σε μία σειρά σημαντικών τομέων, όπως είναι το Ασφαλιστικό Σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επιτάχυνση της επίλυσης των Εκκρεμών Φορολογικών Διαφορών στα Διοικητικά Δικαστήρια και διαβεβαίωσε ότι «με τον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έρχεται ούτε ένας νέος φόρος. Εμείς έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τοπικές κοινωνίες. Εμείς μετατρέπουμε την Ελλάδα των κατασχέσεων που κληρονομήσαμε, σε Ελλάδα των ευκαιριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έκανε εκτενή αναφορά και στο ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του υλοποιείται στην εκλογική του περιφέρεια, στον Νότιο Τομέα της Αθήνας:

«Τα συνολικά έσοδα για το 2020, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2.44 δισ. ευρώ, δηλαδή για το 2020 θα έχουμε τα περισσότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας…Και χαίρομαι γιατί μεγάλο μέρος των αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται στην εκλογική μου περιφέρεια, μια περιοχή που θέλει νέες θέσεις εργασίας, θέλει τόνωση της τοπικής οικονομίας κάτι που θέλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάτι τέτοιο θα συμβεί στον Άλιμο, στο Ελληνικό, στην Αργυρούπολη, στην Γλυφάδα με αντίκτυπο στο σύνολο της Ελληνικής οικονομίας».