Ο Νικ Κέιβ εκδηλώνει τη δημιουργικότητά του με μια εικονογραφημένη αυτοβιογραφία αλλά και μια εικαστική πρωτότυπη έκθεση. Με τον κοινό τίτλο «Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition» ο αυστραλός  μουσικός και περφόρμερ της ροκ προετοιμάζει το νέο του εγχείρημα που θα παρουσιαστεί στην Κοπεγχάγη.

Η έκθεση για την οποία συνεργάζονται η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας και το Κέντρο Τεχνών της Μελβούρνης αλλά και ιδιώτες συλλέκτες πρόκειται να παρουσιάσει ένα ταξίδι μέσα από το αρχείο του δημιουργικού σύμπαντος του Νικ Κέιβ.

Εικαστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας αλλά και ηχητικά τοπία πρόκειται να παρουσιαστούν στον χώρο Black Diamond της Κοπεγχάγης μαζί με  300 αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

Η αίσθηση για την οποία ο ίδιος ο Κέιβ μιλάει στην προσωπική του ιστοσελίδα θα προβάλει τα 50 χρόνια της διαδρομής του στη μουσική και στον κόσμο, τις εμπνεύσεις του και τις αναζητήσεις του μέσα σε πόλεις και χώρες όπου έζησε μεγάλα διαστήματα της ζωής του.

Αλλά θα φτάνει και στην απόδοση του φανταστικού περίγυρου μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν τα τραγούδια και οι μουσικές του. Συνδημιουργός σε αυτή την εικαστική απόπειρα θα είναι ο Γουόρεν Ελις, συνεργάτης του στα διαφορετικά μουσικά γκρουπ που σχημάτισε ο Νικ Κέιβ, όπως τα The Bad Seeds και Grinderman.

Μαζί με τον Ελις ο Νικ Κέιβ συνθέτει τα ηχητικά τοπία της έκθεσης «Stranger Than Kindness», διαμορφώνοντας το περιβάλλον οκτώ διαφορετικών αιθουσών. Μέσα στις  οποίες θα εκτεθούν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα, χειρόγραφα των στίχων του, λογοτεχνικές εκδόσεις, φωτογραφίες, βίντεο, σκηνικά και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

Παράλληλα με την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 23 Μαρτίου 2020, ο Νικ Κέιβ ανακοίνωσε και την επερχόμενη εικονογραφημένη βιογραφία του με τον ίδιο τίτλο. Το «Stranger Than Kindness»  αναμένεται να αποκτήσει συλλεκτική αξία, καθώς θα περιλαμβάνει το οπτικό υλικό από την ομότιτλη έκθεση της Κοπεγχάγης.

Τα σχολιαστικά κείμενα του Κέιβ και της συγγραφέως Ντάρσι Στάινκε θα συνοδεύουν επεξηγηματικά τις εικόνες της έκδοσης. Σύμφωνα με τα λόγια του δημιουργού, «το «Stranger Than Kindness», ερευνώντας τι είναι αυτό που διαμορφώνει τη ζωή μας και μας κάνει ό,τι είμαστε, αναδεικνύει την περιέργεια και τη δύναμη του δημιουργικού πνεύματος».

Το τελευταίο άλμπουμ

Παράλληλα ο Νικ Κέιβ περιοδεύει με το σχήμα του Nick Cave & The Bad Seeds, παρουσιάζοντας το τελευταίο του άλμπουμ «Ghosteen», που θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά μουσικά του έργα.

Μάλιστα στον ιστότοπο Red Hand Files όπου ο Νικ Κέιβ επικοινωνεί με το κοινό του και απαντά ο ίδιος στις ερωτήσεις τους, καταργώντας την ενδιάμεση επικοινωνία των δημοσιογραφικών συνεντεύξεων, διατηρεί την αμεσότητα της σχέσης του με τους θαυμαστές της δουλειάς του.

Σε έναν ακροατή της τελευταίας του δουλειάς, ο οποίος αναφέρεται στη θλίψη της μουσικής, ο Κέιβ απαντά: «Εάν υπάρχει θλίψη στο «Ghosteen», ίσως είναι η αναγνώριση ότι είμαστε συχνά τυφλοί στο μεγαλείο του κόσμου και αδιάφοροι για το συνακόλουθο θαύμα του.

Ισως η θλίψη είναι η αναγνώριση ότι ο κόσμος είναι πράγματι όμορφος, ότι περιστρέφεται μέσα στην παλάμη των δικών μας χεριών και η ομορφιά του είναι διαθέσιμη σε όλους, αν είχαμε μόνο τα μάτια για να δούμε».