Τα μικρά SUV έχουν την μερίδα του λέοντος, με πολλά καινούργια crossovers να κλέβουν την παράσταση το επόμενο διάστημα. Όπως το νέο Renault Captur, που ήδη κυκλοφορεί στην χώρα μας αλλά και το νέο Nissan Juke, που θέτει εκ νέου τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατηγορία του. Στις μεγαλύτερες προτάσεις, η  Mercedes-Benz επεκτείνει την γκάμα των SUV της, με τη νέα GLB, η οποία τοποθετείται μεταξύ της GLA και της GLC. Θα έχει μήκος 4,6 μέτρα, το εσωτερικό της θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβάτες (χάρη στην ύπαρξη τρίτης σειράς καθισμάτων), ενώ, ο χώρος των αποσκευών θα αγγίζει τα 560 λίτρα.Θα προσφέρεται με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ.

Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι 1.33 λτ. με ισχύ 163 ίππων (GLB 200) και ο επόμενος είναι 2.0 λίτρων με 224 ίππους (GLB 250 4MATIC). Στους ντίζελ υπάρχουν τα 2λιτρα μοτέρ των 150 ίππων (GLB 200 d) και 190 ίππων (GLB 220 d).  Νέο είναι και το Kia XCeed είναι ένα κόμπακτ CUV (crossover utility vehicle) με σπορ εμφάνιση και μήκος 4,39 μέτρα.

Έχει πολλά στοιχεία από το Ceed σε εξοπλισμό και σχεδίαση, ενώ, προσφέρεται με μοτέρ βενζίνης 1.0 TGDi 120 ίππων, 1.4 TGDi 140 ίππων και ντίζελ 1.6 Smartstream CRDi σε δύο εκδόσεις,  115 και 136 ίππων.  Το  Kia XCeed προσφέρεται ήδη στην ελληνική αγορά.  Νέο είναι και το Mazda CX30, με μήκος 4,3 μέτρων. Το νέο Mazda CX30 θα προσφέρεται με ευρεία γκάμα κινητήρων, 2 λίτρων, βενζίνης και 122 ίππους ενώ ο ντίζελ κινητήρας 1.8 λτ. SkyactivD αποδίδει 116 ίππους.

Στα τέλη του 2019, αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα γενιά της MercedesBenz GLA, ενώ από τον ίδιο γερμανικό όμιλο περιμένουμε την ανανεωμένη GLC με φρέσκια γκάμα κινητήρων και πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης. Στις αρχές του 2020 θα δούμε και το νέο Ford Kuga, η τρίτη γενιά του επιτυχημένη εμπορικά SUV με νέες τεχνολογίες και υβριδικό σύστημα κίνησης.

Με ευμεγέθεις μπαταρίες, υβριδικές – plug – in σύνολα και καθαρόαιμα ηλεκτρικά μοτέρ θα φέρουν από το 2020 και τα SUV, που πλέον, πρέπει να δείξουν ότι είναι το «καλό παιδί» και προσέχουν – όπως και τα άλλα μοντέλα της κατηγορίας το περιβάλλον, με το ελάχιστον ενεργειακό αποτύπωμα και ρύπους στον ελάχιστο. Ο εξηλεκτρισμός είναι προ των πυλών και για τα μικρά crossovers, με πολλές φίρμες να έχουν ήδη έτοιμα τα ηλεκτρικά τους σχέδια κάτω από το καπό.

Και ηλεκτρικά SUV! 

Τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές φίρμες θα έχουν εξηλεκτρίσει κάθε νέο μοντέλο τους στην γκάμα τους. Έως το 2025 από το 25 έως και 50% των αυτοκινήτων που θα πουλάνε θα είναι ηλεκτρικά και plug – in ( επαναφορτιζόμενα) υβριδικά.

Η Ford έχει ήδη έτοιμο το ηλεκτρικό της SUV που θα παρουσιάσει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, στην Αμερική καΙ στις 18 Νοεμβρίου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λ. Άντζελες. Η Ford, θέλει το νέο ηλεκτρικό της μοντέλο να λανσάρεται το φθινόπωρο του 2020 , ενώ αργότερα θα το δούμε και στις ΗΠΑ όπως και στην Κίνα. Το πρώτο ηλεκτρικό της SUV, το ηλεκτιρκό XC40 Recharge θα κινείται μόνο από έναν ηλεκτροκινητήρα εμπρός και έναν πίσω. Η ισχύς του φτάνει τους 408 ίππους, ενώ η αυτονομία ξεπερνά τα 400 χλμ. Το 80% της μπαταρίας θα φορτίζει σε 40 λεπτά, μέσω  ταχυφορτιστή. O εξηλεκτρισμός θα αγγίξει και τα SUV της Opel, με τα Grandland να έχουν ήδη μπει σε τροχιά plug – in υβριδικών εκδόσεων.