Ελενα Λάσκαρη

Από τις αρχές του 2020, πλούσιοι φορολογούμενοι κάτοικοι άλλων χωρών εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και καταβάλλοντας έναν προκαθορισμένο φόρο της τάξεως των 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημά τους θα μπορούν να κλείνουν το κεφάλαιο των φορολογικών τους υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Για το εισόδημα που αποκτούν στην Ελλάδα θα φορολογούνται όπως και οι κάτοικοι με τους ισχύοντες συντελεστές.

Στην Καραγεώργη Σερβίας ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και η γενική γραμματέας φορολογικής πολιτικής Αθηνά Καλύβα προετοιμάζουν τις τελικές διατάξεις για τη «φορολογική κατοικία» έχοντας ως οδηγό δύο μοντέλα: το ιταλικό και το πορτογαλικό. Στην Ιταλία το 2017 η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογική κατοικία καθιερώνοντας εφάπαξ φόρο 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα φορολογουμένων που θέλουν να εγκατασταθούν φορολογικά στη χώρα. Το αντίστοιχο μοντέλο της Πορτογαλίας προβλέπει έναν σταθερό συντελεστή 20% για το παγκόσμιο εισόδημα.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κινείται πιο κοντά στη γραμμή του ιταλικού μοντέλου. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα εάν θα είναι 50.000 ευρώ, 100.000 ή 150.000 ευρώ ο σταθερός φόρος για το παγκόσμιο εισόδημα των συγκεκριμένων φορολογουμένων, αλλά θα είναι σταθερός για 10-15 χρόνια» αναφέρει αρμόδια πηγή. Εξετάζεται παράλληλα η δυνατότητα με προσαύξηση 25.000 ευρώ, όπως γίνεται και στην Ιταλία, η φορολογική κατοικία να επεκτείνεται και σε μέλη της οικογένειας του νέου φορολογικού κατοίκου Ελλάδας.

Απαλλαγή

Με την υπαγωγή στο καθεστώς, οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να εξασφαλίζουν απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του φόρου επί των ξένων δραστηριοτήτων και επενδύσεών τους, απαλλαγή από την καταβολή φόρων επί της αξίας ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, φόρων επί χρηματοπιστωτικών μέσων, τρεχούμενων λογαριασμών και λογαριασμών ταμιευτηρίου, αλλά και απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς και δωρεών για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας κατά τη διάρκεια των ετών που η φορολογική κατοικία θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο μέγιστος χρόνος μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ετών και θα μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα χρονική στιγμή από τον φορολογούμενο. Θα υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, η πρόβλεψη να μην υπάρχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για 9 από τα 10 προηγούμενα χρόνια.

Πορτογαλικό μοντέλο

Το νέο φορολογικό καθεστώς αναμένεται να συνδυαστεί με αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa. Στο πορτογαλικό μοντέλο προβλέπεται, για παράδειγμα, ότι η φορολογική κατοικία μη κατοίκων θα πρέπει να συνοδεύεται από διαμονή στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες τον χρόνο με ιδιόκτητη κατοικία ή εναλλακτικά ο φορολογούμενος θα πρέπει να εμφανίζει νοικιασμένη κατοικία σε καλή κατάσταση την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Στην Ιταλία, από την άλλη πλευρά, προβλέπεται ότι για κατοίκους τρίτων χωρών και υπό την προϋπόθεση έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων, διετής άδεια παραμονής με δυνατότητα παράτασης 3 ετών δίνεται εναλλακτικά είτε με ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. ευρώ στα ιταλικά ομόλογα, είτε με επένδυση 1 εκατ. ευρώ σε επιχείρηση η οποία λειτουργεί στην Ιταλία, είτε με 500.000 σε νεοσύστατη επιχείρηση είτε με 1 εκατ. ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς και υποστήριξη τομέων όπως ο πολιτικός, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η έρευνα και η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.