Σφίγγει ο κλοιός γύρω από έλληνα επιχειρηματία που φέρεται να εμπλέκεται στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Goldman Sachs. Αναζητείται από τις αμερικανικές αρχές, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν «παγώσει».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας αναζητείται για την περιβόητη υπόθεση του κυκλώματος «εσωτερικής πληροφόρησης» – ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά την Goldman Sachs.

Για την υπόθεση αυτή, έχουν ήδη συλληφθεί ο επίσης έλληνας επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας και ο τραπεζίτης της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.

Επίσης έχουν συλληφθεί απ’ τις βρετανικές Αρχές για την ίδια υπόθεση ένα ζευγάρι επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο (o Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC) καθώς και ένας Αιγύπτιος trader ονόματι Joseph El Khouri που κινούνταν μεταξύ Λονδίνου και Μονακό.

Όλοι τους θεωρείται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα με δεκάδες περιπτώσεις υποθέσεων «εσωτερικής πληροφόρησης» απ’ την οποία απεκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιώργος Νίκας φέρεται να συνδέεται με περίπου δεκαπέντε υποθέσεις απ’ τις 22 με τις οποίες έχει συνδεθεί το ζευγάρι των επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για άλλες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός.

Το σκάνδαλο της Goldman Sachs

Το κουβάρι της υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη Παρασκευή, όταν οι αρχές συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, με κατηγορίες για insider trading.

Ο Κοέν, διέρρεε πληροφορίες για σχεδόν τρία χρόνια με χρηματικά ανταλλάγματα, στο πλαίσιο ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading και τα παράνομα κέρδη τους ανέρχονται σε 2,6 εκατ. δολάρια.

Ο εντολέας δεν έχει γίνει ωστόσο κάποιες πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, αναφέρουν μια ελβετική και μια αμερικανική εταιρία.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η εταιρία δεν γνώριζε για τις κατηγορίες σε βάρος του Κοέν έως ότου συνελήφθη το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Έκτοτε έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια.

Η εμπλοκή των ελλήνων επιχειρηματιών

Ο 33χρονος Κοέν κατηγορείται ότι διέρρεε πληροφορίες σε trader, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωνε τον 54χρονο Έλληνα επιχειρηματία, στον οποίο επίσης ασκήθηκαν διώξεις.

Ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες, ο Κοέν έλαβε χρηματικό ποσό σε μετρητά το ύψος του οποίου δεν αναφέρεται.

Ο Κοέν εργαζόταν στην Goldman για σχεδόν δέκα χρόνια, αρχικά στο Λονδίνο και από το 2017 στη Νέα Υόρκη. Η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, γινόταν μεταξύ του Απριλίου του 2015 και του Νοεμβρίου του 2017.

Πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα (γιο του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας) και τον Τηλέμαχο Λαβίδα (ο οποίος είναι γιος του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm).

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκε ο Γ. Νίκας από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ.