Μέσα στον Νοέμβριο θα νομοθετηθεί το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεμπλοκάρει και το επίδομα ανάδοχων γονιών.

Μιλώντας στο star η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «το νομοθετούμε μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2019, 2.000 ευρώ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα με μόνιμη κατοικία στην χώρα μας και αυτό που σκεφτόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι να δίνεται σε δύο δόσεις. Με το που γεννιέται το παιδί να παίρνει 1.500 ευρώ και σε 6 μήνες να παίρνει 500».

Όσον αφορά το αν με αυτό τον τρόπο (τις δόσεις) θα καταπολεμηθεί και το παραϊατρικό ενδεχομένως κύκλωμα, απαντά η κ. Μιχαηλίδου:

«Έχει φτάσει στα αυτιά μας και αυτό ότι, “τι πάτε και κάνετε; θα τα παίρνουν οι μαιευτήρες!”. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε έτσι, αλλά ξέρουμε ότι οι ανάγκες για ένα παιδί τον πρώτο χρόνο δεν προκύπτουν την πρώτη μέρα που γεννιέται, αλλά και τον 6ο μήνα υπάρχουν εξίσου μεγάλες ανάγκες για τα βρεφικά είδη και την υποστήριξη των παιδιών».

Το επίδομα γέννας

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών που έχουν πολύ υψηλό εισόδημα.

Το εισοδηματικό όριο που θα τεθεί θα ανέρχεται σε περίπου 45.000 ευρώ.

Έτσι θα ευνοηθούν πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Το συνολικό ποσό που προϋπολογίζεται για το επίδομα του κάθε παιδιού που γεννιέται στις νέες οικογένειες, ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ δρομολογεί και τη δημιουργία νέων δομών, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.