Σε κατάληψη είναι από το πρωί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο να σημειωθεί, φέτος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή χρόνια του (για πρώτη φορά) χωρίς μικροπωλητές  και τοξικομανείς στην πτέρυγα του της οδού Αντωνιάδου.

Τα «όργανα» φαίνεται ότι άρχισαν έτσι στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας για το θέμα του ασύλου, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι όπως αναφέρουν πληροφορίες από το χώρο του πανεπιστημίου στην κατάληψη αυτή πρωτοστατούν φοιτητές της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, μαζί με φοιτητές της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε δε η πρυτανεία του Ιδρύματος αναφέρεται ότι η κινητοποίηση αυτή δεν είναι κατάληψη του επίσημου συλλόγου των φοιτητών όπως εμφανίζεται.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου «το  κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, σήμερα Πέμπτη 17/10/2019, τελεί υπό κατάληψη από ομάδα που δηλώνει ότι εκπροσωπεί τον Σύλλογο Φοιτητών ΑΣΟΕΕ. Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη η διεξαγωγή του προγραμματισμένου ακαδημαϊκού και διοικητικού έργου στο κεντρικό κτήριο».

Η κατάληψη κατά τα άλλα ανακοινώθηκε ως απόφαση του φοιτητικού συλλόγου του Ιδρύματος λόγω της ψήφισης των διατάξεων του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ πήρε αγωνιστική απόφαση από γενική συνέλευση έπειτα από 5 χρόνια. Μετά από μαζική και υγιή διαδικασία το σώμα στήριξε το Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο και υπερψήφισε σειρά ψηφισμάτων. Τάσσεται ενάντια στα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, για την εκπαίδευση».

Κατάληψη για το πανεπιστημιακό άσυλο

Η κατάληψη εμφανίζεται ως αντίδραση απέναντι στην κατάργηση του ασύλου αλλά και την επαναφορά της ισοδυναμίας επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα πανεπιστημίων άλλων χωρών με εκείνα των δημοσίων ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα ομάδα περίπου 200 φοιτητών έφτασε σήμερα στις 6.30 το πρωί στο Ίδρυμα, έδιωξε τους φύλακες του και κατέλαβε το κτήριο.

Η κατάληψη έχει ανακοινωθεί ότι σήμερα το βράδυ θα σταματήσει, ωστόσο το ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες κινήσεις.