Νέα μεγάλη ανατροπή στους φόρους των ακινήτων, και συγκεκριμένα στον ΕΝΦΙΑ, φέρνει η κυβέρνηση από το 2020. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που αναμένεται να προκαλέσει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στους φορολογουμένους των περιοχών όπου η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών παραμένει ανοιχτή.

Στο υπουργείο Οικονομικών έπιασε δουλειά η ειδική ομάδα εργασίας, η οποία ανέλαβε να ετοιμάσει τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα 7.000 περιοχές. Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να μη φουσκώσει απότομα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα δουν τις αξίες των ακινήτων να κάνουν άλμα και κυρίως να μην εξανεμιστεί η μείωση που έγινε φέτος στον ΕΝΦΙΑ (22% μεσοσταθμικά), το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει και το 2020 σε μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα της Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Επιπλέον έσοδα

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης».

Και πρόσθετες παρεμβάσεις

Παράλληλα, για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Με παρεμβάσεις στα σημερινά κλιμάκια των τιμών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά) αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξης του 10%. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και μειώσεις σε τιμές ζώνης όπως στις 12 περιοχές που πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 142 εκατ. ευρώ.