Ενα έργο συνεργασίας όλων, ένα στοίχημα για την Ελλάδα του αύριο αποτελεί η επένδυση των 8 δισ. ευρώ του Ελληνικού και με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου κάλεσαν τους μετόχους να συμμετάσχουν σε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του κόσμου.

Η σύλληψη της ιδέας για την αξιοποίηση της έκτασης των 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του πρώην αεροδρομίου ανήκει στην οικογένεια Λάτση, η οποία στα τέλη του 2012, στα γκρίζα χρόνια της οικονομικής ύφεσης της χώρας, οραματίστηκε το εμβληματικό έργο. Ενα χρόνο μετά, την 1η Νοεμβρίου του 2013, στο Λονδίνο η οικογένεια Λάτση ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο που της παρουσίασαν τα στελέχη της Lamda Development με επικεφαλής τον Αθανασίου.

Διεκδίκησε το έργο στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και στις 14 Νοεμβρίου του 2014 η εισηγμένη υπέγραψε τη σύμβαση με το Ταμείο ως προτιμητέος επενδυτής. Τότε είχε δεσμευτεί για CAPEX (δαπάνες κεφαλαίου) 1,1 δισ. ευρώ. Οι προχθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρείας περιγράφουν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην πρώτη πενταετία.

Ο όμιλος Λάτση ύστερα από έξι χρόνια αντιξοοτήτων για τη μετάβαση του επενδυτικού σχεδίου από τα διοικητικά, και όχι μόνο, εμπόδια μπήκε πάλι μπροστά και συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του έργου. Θα καλύψει σχεδόν το διπλάσιο μέρος που του αναλογεί, ενώ παρούσες δήλωσαν και οι οικογένειες Γερμανού και Κάτσου.

Η πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 με 20 χρόνια. Ωστόσο στην πρώτη πενταετία οι άνθρωποι της εισηγμένης φιλοδοξούν να βάλουν την Αττική και την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό, πολιτιστικό και επενδυτικό χάρτη. Η Lamda Development θα αναπτύξει στην παραλιακή ζώνη όλο το κομμάτι της θάλασσας. Θα κατασκευαστεί το καζίνο με το τουριστικό συγκρότημα – από έναν εκ των δύο διεκδικητών της άδειας -, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά με το παραλιακό ξενοδοχείο και ένα μπουτίκ mall, οι πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες, στο βόρειο κομμάτι της έκτασης στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας, ο πύργος των γραφείων αλλά και το 40% του μητροπολιτικού πάρκου. Συνολικά στην πρώτη πενταετία θα έχει υλοποιηθεί το 37% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου.

Η επένδυση σε αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν τις δύο δόσεις για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.) θα αντληθούν από:

1. Την αύξηση κατά 650 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, με τα 600 εκατ. ευρώ να διατίθενται για την επένδυση. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, η απόφαση του ομίλου Λάτση να καλύψει όλο το ποσό, αντί των 350 εκατ. ευρώ που του αναλογούν, μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Στην αύξηση θα συμμετάσχουν και οι οικογένειες των Γερμανού και Κάτσου.

2. Την άντληση εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις οικιστικών κατοικιών, τα οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσουν το project.

3. Την τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 850 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αθανασίου, ο δανεισμός είναι στο στάδιο της τελικής έγκρισης και σύντομα θα ανακοινωθούν οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχέδιο.

4. Την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες κατηγορίες επενδυτών.

Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Αθανασίου τους μετόχους τα 2 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα και η εισηγμένη μπορεί από μόνη της να χρηματοδοτήσει το έργο.

Επιπλέον εκτιμά πως από το τέταρτο έτος η επένδυση θα είναι κερδοφόρα.

Ωστόσο αναζητά συμμάχους, τις καλύτερες εταιρείες στο είδος τους, ώστε με joint ventures (κοινοπρακτικά σχήματα), στα οποία η Lamda Development δεν έχει αντίρρηση να είναι και μειοψηφικός μέτοχος προκειμένου να κατασκευάσουν τον ουρανοξύστη, το επιχειρηματικό πάρκο, τις κατοικίες, το ξενοδοχείο. Η εταιρεία θα αναλάβει μόνη της τα malls.

Η επένδυση της Lamda Development θα είναι κερδοφόρα στον τέταρτο χρόνο.