Στο 1,02 ευρώ το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά, την ερχόμενη εβδομάδα (15 Οκτωβρίου).

Ήδη η πτώση της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει τους πολίτες να αναζητήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά από τη στιγμή που αναμένεται περαιτέρω πτώση.

Η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή προκύπτει με βάση τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ και είναι φθηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ) αλλά και με την τιμή που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά (1,079 ευρώ).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε, χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %.

Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

«Φωτιά» το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται σήμερα, Τρίτη, στις ασιατικές αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 0,53% στα 58,66 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 0,51% στα 53,02 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΣΕΕΠΕ επανέλαβε την κριτική για καθυστερήσεις στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όπως επισημάνθηκε, από την ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης, δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση της ορθότητας των στοιχείων της προμηθεύτριας Εταιρίας, με αυτά που οι Πρατηριούχοι καταχωρούν στο σύστημα και η προθεσμία για την πλήρη λειτουργία των συστημάτων εισροών – εκροών στα πρατήρια και τις φορολογικές αποθήκες μετατέθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, από το τέλος του 2018, στο τέλος του 2021.

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Δύο σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης: Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, από το 0,16 στο 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από το 0,16 στο 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, οικογένεια με συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ τόσο κατά το έτος 2017 όσο και κατά το έτος 2018, η οποία κατοικεί σε σπίτι 90 τ.μ. σε περιοχή του νομού Ιωαννίνων και η οποία έλαβε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 360 ευρώ:

  • εάν υιοθετηθεί το σενάριο για αύξηση του βασικού ποσού του επιδόματος κατά 20%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο συνολικό ποσό επιδόματος 432 ευρώ,
  • εάν αποφασιστεί αύξηση του βασικού ποσού επιδόματος κατά 25%, θα λάβει για τη νέα χειμερινή περίοδο 450 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.