«Ο ελληνικός λαός έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του και μας δίνει και το περιθώριο να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, υπογραμμίζοντας ότι στις βουλευτικές εκλογές φάνηκε η πραγματική δύναμη του κοινωνικού-πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η συζήτηση στον δρόμο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, πρέπει να γίνει «με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις και εσωστρέφεια». Ερωτηθείς αναφορικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από τη βάση και αλλαγή ονόματος, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσεανοικτός και στα δύο θέματα, προσθέτοντας επιπλέον ότι και στα δύο θέματα έχει σοβαρό προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι «όλα θα τα δούμε στο Συνέδριο».

«Η ΝΔ αντιμετώπισε το προσφυγικό με λαϊκισμό»

Ο κ. Ζαχαριάδης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σχολιάζοντας ότι «ο λαϊκισμός και σε αυτό το θέμα ήταν ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ».

«Καθυστέρησαν υπερβολικά να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Προσπαθούν να απαντήσουν στις πραγματικές προσκλήσεις με επικοινωνία και σπασμωδικές ακροδεξιές κραυγές που έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και απέτυχαν, με τελευταίο παράδειγμα την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας. Γυρίζοντας κάθε φορά στο παρελθόν δεν λύνεις προβλήματα», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ΝΔ «κληρονόμησε» μια δύσκολη κατάσταση.

«Η πολιτική οικολογία ήταν πάντα στο DNA μας»

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συμβάσεις για τα ενεργειακά, αναφέρει ότι «η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος». Ωστόσο, τονίζει, σήμερα «η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ».

Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι η πολιτική οικολογία ήταν πάντα στο DNA της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και υπογραμμίζει ότι «είναι και θα μείνει, σήμερα ακόμα περισσότερο, στις μεγάλες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας». Πρόσθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σύγχρονη Αριστερά, «η κλιματική κρίση όχι μόνο δεν είναι μόδα αλλά είναι ένα θέμα που έρχεται και διαπερνά όλα τα πολιτικά ντοκουμέντα από την ίδρυση του ΣΥΝασπισμού. Σε σημείο μάλιστα που πολλοί, που σήμερα κόπτονται, μας λοιδορούσαν και μας έλεγαν ότι είμαστε η Αριστερά της οικολογίας και των δικαιωμάτων μόνο. Τα οποία τότε δε θεωρούσαν πολύ «αριστερά» και «ριζοσπαστικά», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα όλοι μιλούν για τη μεγάλη παγκόσμια αντίδραση που πρέπει να υπάρξει για να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή. Σαν να είναι κάτι ουδέτερο. Σαν να μην υπάρχει καπιταλισμός, υπερεκμετάλλευση, διεύρυνση των ανισοτήτων, περιβαλλοντικός ιμπεριαλισμός. «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα» είναι το μήνυμα που μας βρίσκει σύμφωνους».