Στο Προσφυγικό θα αναφερθεί από το βήμα της Βουλής το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως χώρα για τον τρόπο που χειριζόμαστε το Προσφυγικό». Σημείωσε ότι οι συνθήκες στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους Δικαίου και ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ποια είναι η διαφορά των πολιτικών που ακολουθεί από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στο Προσφυγικό πρέπει να πάψουν να κάνουν τους τιμητές, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σημείωσε πως καθιερώνεται ένα νέο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται , με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων, όπως είπε. Μεγάλη τομή του σχεδίου νόμου, πρόσθεσε, αποκτά ένα νόμο που διέπει τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή προστασία.

Δείτε live την τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να κλείσει τον καταυλισμό στη Μόρια και αν θα προχωρήσει στην «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».

Έχει επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά τη χώρα τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.