H Volvo ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες το πρώτο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο, που δεν είναι άλλο από το δημοφιλές κόμπακτ SUV της, το XC40. Όπως αναφέρει και η σουηδική φίρμα το ηλεκτρικό XC40 θα είναι “ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει ποτέ”.

Επίσης, με στόχο το νέο μοντέλο να φέρει σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης θα εφοδιάζεται με την πλατφόρμα αισθητήρων Advanced Driver Assistance System , που φέρει μια σειρά από κάμερες, αισθητήρες κ.α. που θα στηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία. Στόχος της Volvo έως το 2025, οι μισές πωλήσεις του ομίλου να προέρχονται από τις ηλεκτρικές και τις plug – in υβριδικές εκδόσεις. Nα σημειωθεί ότι το XC40 είναι το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της Volvo, παγκοσμίως, μετά το XC60.

Η γκάμα, εκτός από την ηλεκτρική εκδοχή, ενισχύεται και με μια plug – in υβριδική εκδοχή που αποδίδει 258 ίππους ενώ, με την χρήση της ηλεκτρικής λειτουργίας θα μπορεί να καλύπτει έως 46 χιλιόμετρα. Με την ηλεκτρική εκδοχή του XC40, το νέο μοντέλο θα είναι από τα πιο πλήρη μοντέλα μιας και ήδη προσφέρεται σε εκδόσεις ντίζελ, βενζίνης και υβριδικά.

Η επίσημη αποκάλυψη του ηλεκτρικού XC60 θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου, ενώ, οι πωλήσεις του αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020. Πάντως, εκτός από την ηλεκτροκίνηση, την αυτόνομη οδήγηση και τις υβριδικές εκδόσεις, η Volvo, όπως είχε ανακοινώσει, αναμένεται από το 2020, να λανσάρει όλα τα μοντέλα της με περιοριστή ταχύτητας, τα οποία δεν θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 180χλμ/ώρα. Επίσης, από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας τα νέα της μοντέλα θα εφοδιάζονται με κάμερες και αισθητήρες που ο βασικός τους ρόλος θα είναι να εποπτεύουν τον τρόπο οδήγησης και να προειδοποιούν όσους οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών.

Άξιο αναφοράς, ότι, η Volvo έχει στην παλέτα της και την θυγατρική φίρμα Polestar, την μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το Polestar2 να είναι το πρώτο δείγμα γραφής της εταιρείας, που υπόσχεται αυτονομία 500 χιλιομέτρων, χάρη στους δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες.