Το doodle της Google είναι αφιερωμένο και φέτος στον παππού και τη γιαγιά, καθώς η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990.

Η συγκεκριμένη εορτή σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά παράλληλα και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ημέρα του παππού και της γιαγιάς από την Google

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια. Μάλιστα, υπολογίζεται επίσης πως το 2050 θα ξεπεράσει και τα 2 δισ..

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σημειώνουν ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν εκείνους τους συγγενείς τους οι οποίοι χρειάζονται ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω.

Στον αντίποδα, οι νεώτεροι άνθρωποι εμφανίζονται να αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για την φροντίδα εκείνων που τους έχουν ανάγκη, δίχως ωστόσο να μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.