Ωρα 01:23:40 της 26ης Απριλίου 1986.

Ο Αλεξάντερ Ακίμοφ πίεσε το κουμπί έκτακτης διακοπής λειτουργίας του τέταρτου πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ηταν μία πράξη που προκάλεσε την εκκένωση μιας πόλης, σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και πλήγωσε ανεπανόρθωτα τη Σοβιετική Ενωση.

Το χειρότερο δυστύχημα που συνδέεται με την πυρηνική ενέργεια στην ιστορία της ανθρωπότητας κι ένα γεγονός που πυροδότησε δεκάδες αντικρουόμενες, υπερβολικές και ανακριβείς θεωρίες.

Ολα αυτά συμπυκνώνονται στο βιβλίο «Τσενόρμπιλ, 01:23:40» του Αντριου Λέδερμπαροου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οξύ.

Το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ «Τσερνόμπιλ», μαζί με τις μαρτυρίες κατοίκων που συνέλεξε η νομπελίστρια Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο «Τσερνόμπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος».

Σε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία του δεύτερου βιβλίου του για το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, ο ίδιος μιλάει για την τραγική ιστορία του 1986.

Διαβάστε ολόκληρη την αποκαλυπτική συνέντευξη του Αντριου Λέδερμπαροου στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας