«Δεν πανηγυρίζουμε, λέμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η ΔΕΗ πρέπει να καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο Πρακτορείο 104,9 fm, για τη θετική -ως προς τη βιωσιμότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού- έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, Ernst & Young.

Ο κ. Χατζηδάκης εξαπολύει δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε την Επιχείρηση η σημερινή κυβέρνηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη ΔΕΗ στο «παρά πέντε» της χρεοκοπίας» τονίζει, προσθέτοντας ότι η αγορά μιλά για «μπαχαλοποίηση της ΔΕΗ» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την σωτηρία της Επιχείρησης ο κ. Χατζηδάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην απολιγνιτοποίηση.

Ειλικρινής δε, ο κ. Χατζηδάκης ερωτηθείς σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, λέει ότι «δεν έχουμε κρύψει ότι στόχος είναι να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, αλλά στην κατάσταση που είναι η ΔΕΗ, ακόμα -γιατί απλώς έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό- δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για το σύνολό της, διότι έχει συσσωρευμένες ζημιές και χρέη».

Να σταματήσει το θράσος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο «για καταστροφολογία της ΝΔ» και «αναίτιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις», ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην ξύνει άλλο αυτές τις πληγές και να μην παριστάνει τον κατήγορο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά -στο θέμα της ΔΕΗ- είναι κατηγορούμενος και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι επιδείξεις θράσους από την πλευρά του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο «παρά πέντε» της χρεοκοπίας τη ΔΕΗ και σας το λέω εγώ που έχω αναγνωρίσει τη δουλειά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, για παράδειγμα στο κτηματολόγιο, ή στους δασικούς χάρτες.»

» Όπως αναγνωρίζω τη δουλειά που έκανε εκεί, με την ίδια ειλικρίνεια -και επικαλούμενος στοιχεία πολλών και διαφορετικών εκθέσεων και όλα όσα πιστεύει η ίδια η αγορά ενέργειας συνολικά- μιλώ για τη «μπαχαλοποίηση» της ΔΕΗ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Μετά τα μέτρα, δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της έκθεσης της Enrst & Young ο υπουργός εξήγησε: «Ο ορκωτός ελεγκτής, τόσο τον Απρίλιο όσο και τώρα, δεν εξέταζε μόνο τα όποια οικονομικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, δηλαδή του πρόσφατου παρελθόντος της ΔΕΗ, αλλά έκανε ταυτοχρόνως και μια εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, τους επόμενους δώδεκα μήνες.»

» Βάσει των θεμελιωδών μεγεθών που αφορούν τη ΔΕΗ, την περασμένη άνοιξη ο ορκωτός ελεγκτής που είχε διοριστεί μάλιστα από την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς, η Enrst & Young, είπε ότι η ΔΕΗ έχει πρόβλημα βιωσιμότητας το επόμενο διάστημα.»

» Τώρα λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες.»

» Τι άλλαξε; Με τα μέτρα τα οποία πήραμε τον Αύγουστο για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ, την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα των τιτλοποιήσεων κ.λπ. η Enrst & Young κρίνει πια ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα βιωσιμότητας.»

» Είναι τόσο απλό και γι’ αυτό είχαμε και την αγωνία που είχαμε το καλοκαίρι να δράσουμε αμέσως, για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».

Στα 200 εκατ. ευρώ οι ετήσιες ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες

Σχετικά με τα μέτρα εξυγίανσης της Επιχείρησης, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι η κατάργηση των ΝΟΜΕ, δηλαδή των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους της και έχασε περίπου 600 εκατ. τα τελευταία χρόνια προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.»

» Θα προχωρήσουμε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου η ΔΕΗ να ενισχύσει τη θέση της ταμειακά.»

» Tρίτον, θα προχωρήσουμε σε έναν νόμο, ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος περί ΔΕΚΟ, γιατί η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό.»

» Tέταρτον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει μόνη της σε συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.»

» Kαι πέμπτον θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που έχει και περιβαλλοντικό νόημα για λόγους αυτονόητους, αλλά έχει και τεράστιο οικονομικό νόημα και όφελος για τη ΔΕΗ, διότι μόνο μια τελευταία μελέτη μιας ΜΚΟ του «Green Tank» υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ έχει χάσει από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων 683 εκατ. ευρώ.»

» Οι ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο για τον τελευταίο χρόνο ήταν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ».

Περί ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ απάντησε:

«Δεν έχουμε κρύψει ότι στόχος είναι να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, αλλά στην κατάσταση που είναι η ΔΕΗ, ακόμα -γιατί απλώς έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό- δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ στο σύνολό της, διότι έχει συσσωρευμένες ζημιές και χρέη».

Σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση.

2,5 ευρώ/μήνα η επιβάρυνση στα τιμολόγια

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, απάντησε: «Προσπαθήσαμε, στο πακέτο μέτρων που πήραμε για τη διάσωση της ΔΕΗ, να κατανείμουμε το βάρος σε όλους, πρώτα από όλα στους ανταγωνιστές με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.»

» Μόνο με την κατάργηση της τελευταίας δημοπρασίας του Οκτωβρίου, η ΔΕΗ θα κερδίσει περί τα 90 εκατομμύρια.»

» Με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), με την ελάφρυνση για την οποία γκρίνιαξαν οι εμπλεκόμενοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσπαθήσαμε να μην υπάρχει και από αυτό επιβάρυνση των καταναλωτών, με την έννοια ότι με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ισοσταθμίζεται σε κάποιον βαθμό σημαντικό η όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ.»

» Τρίτον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανακοίνωσαν, ύστερα από τριάντα χρόνια σχετικών συζητήσεων, ότι δε θα έχουν το εκπτωτικό τιμολόγιο που είχαν μέχρι σήμερα 75%, αλλά θα πάνε στο 30% όπως έχουν οι υπάλληλοι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων (…).»

» Προχωρήσαμε και στα μέτρα σε σχέση με την έκπτωση συνέπειας και (…) όλο αυτό σημαίνει για κάθε καταναλωτή 2,5 ευρώ τον μήνα, θα καταλάβουν οι άνθρωποι όταν θα πάρουν τους νέους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.»

» Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια θα είναι η ΔΕΗ να λειτουργήσει μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.»

» Έχουμε διακηρύξει ότι θα πάμε στο λεγόμενο target model, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί και στην ενέργεια ένα τοπίο αντίστοιχο με τις τηλεπικοινωνίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από