Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται πως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί τις εξελίξεις που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στις τιμές του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και σύμφωνα με πληροφορίες βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης.

Οι σκέψεις για το επίδομα θέρμανσης

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα αναζητείται τρόπος πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 ώστε να δοθεί άμεση ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ήδη, πηγές της αγοράς καυσίμων πριν την κρίση στο Ριάντ , εκτιμούσαν ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο ενώ από σήμερα αναμένονται ανατιμήσεις σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη.

Από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους.

Ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι «εντός του 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα».

Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας ερωτηθείς για την πετρελαϊκή κρίση τόνισε ότι «γίνονται έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στο καύσιμο. Θα δούμε πως προχωράμε τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης που θα εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες».

Χθες, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος εντός του 2019.

Σε κάθε περίπτωση σαφείς εκτιμήσεις αναφορικά με την ύπαρξη ή μη έξτρα δημοσιονομικού χώρου αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και θα συμπληρώνονται το παζλ του προϋπολογισμού του 2020.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών, καθώς και περιουσιακών κριτηρίων.