Στα ακίνητα «επενδύει» με ένα πακέτο μέτρων η κυβέρνηση  προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε κίνητρα για τις νέες οικοδομές και την ενεργειακή ή αισθητική αναβάθμιση κατοικιών.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα μέτρα θα δώσουν νέα ώθηση στον κλάδο της κτηματαγοράς.

Τα μέτρα για τα ακίνητα

Έτσι, οι ελαφρύνσεις για τα ακίνητα είναι οι ακόλουθες:

  • Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών. Η αναστολή θα διαρκέσει 3 χρόνια (2020-2022)
  • Χορήγηση έκπτωσης φόρου εισοδήματος ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η αναστολή θα διαρκέσει τρία χρόνια (2020 – 2022) και ο φόρος θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση το 2023.

Πώς είδε η αγορά τα μέτρα

Για την αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων και η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της ΔΕΘ μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

«Το σχέδιο της ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων ως ΠΟΜΙΔΑ το είχαμε δώσει σε όλα τα κόμματα.

Πέρυσι, ο κ. Μητσαοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το είχε εξαγγείλει. Εάν λάβει σάρκα και οστά αυτό το μέτρο θα αλλάξει η όψη των πόλεων συνολικά και η ζωή των πολιτών» σημείωσε ο κ. Παραδιάς και πρόσθεσε πως «περιμέναμε να ακούσουμε κάτι περισσότερο για το μέλλον των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ».