Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το μέγεθος των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στη χώρα μας, ξυπνώντας μνήμες του 2015, την περίοδο έξαρσης της προσφυγικής κρίσης.

Η εμφάνιση 547 προσφύγων στις ελληνικές ακτές, έρχεται μια περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, μετά τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, οι οποίες φαίνονται να κορυφώνονται με το «άνοιγμα των πυλών» εξόδου για τους πρόσφυγες.

Εντονη ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, που κρούει κώδωνα κινδύνου απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζητά απαντήσεις από την Τουρκία.

Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του τον τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών προσφύγων από την Τουρκία.

Ο υπουργός υπενθύμισε στην τουρκική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όσον αφορά το προσφυγικό.

Το γεγονός ότι κλήθηκε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης και του έγιναν συστάσεις για το προσφυγικό, δείχνει ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και τα ελληνικά νησιά να γεμίσουν ξανά και να καθίσταται αδύνατη η διαχείριση των προσφυγικών ροών.