Τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της εταιρείας, που αναζητεί επειγόντως ρευστότητα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για ιδιαίτερα ατυχείς χειρισμούς στο θέμα το προηγούμενο διάστημα, που οδήγησαν τη ΔΕΗ σε τόσο δεινή κατάσταση.

Τα βασικά μέτρα συνολικού πακέτου ύψους 490 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ΔΕΗ με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

– Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα έως 20%, που θα αντισταθμίζεται όμως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ειδικού τέλους που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

– Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%. Ταυτόχρονα εξετάζονται νέες ευνοϊκές προβλέψεις για τους συνεπείς καταναλωτές από το 2020.

– Μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων της εταιρείας στο 30%.

– Επιβολή ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά, χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς.

– Απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον επόμενο μήνα;

Ποιες μειώσεις θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στην κιλοβατώρα του ρεύματος;

Πώς θα περιοριστούν τα τιμολογιακά προνόμια των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Πέμπτης

Αυξήσεις τιμολογίων λόγω απειλής χρεοκοπίας