Αφιέρωμα για την Πάρο φιλοξενεί το BBC, αναφέροντας πως το ελληνικό νησί όχι μόνο είναι ένας επίγειος παράδεισος, αλλά και πλέον έχει οικολογική συνείδηση, καθώς προσπαθεί να ξεφορτωθεί το πλαστικό.

Αναφέροντας πως το νησί με πληθυσμό 13.000 κατοίκων φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι περίπου 400.000 τουρίστες, το BBC σημειώνει πως από φέτος είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία να γίνει το πρώτο νησί που θα καταργήσει το πλαστικό.

Αλλωστε σε ένα νησί γεμάτο τουρίστες, όπου οι κάτοικοι δεν εμπιστεύονται το πόσιμο νερό, η χρήση του πλαστικού είναι υπερβολική.

Στην περίοδο υψηλού τουρισμού οι καφετέριες δίνουν σχεδόν 1000 πλαστικά ποτήρια την ημέρα.

Χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται επίσης καθημερινά, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, κάτι που οι αρχές δηλώνουν πως δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το BBC το ελληνικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων υπέστη σοβαρές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακύκλωση συχνά δεν γίνεται και πολλές τοποθεσίες υγειονομικής ταφής δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Στο βρετανικό μέσο μίλησαν και οι κάτοικοι της Πάρου, Στέλλα Σερβέλλο και Ζάνα Κονταμανώλη, οι οποίες κρύβονται πίσω από την πρωτοβουλία Clean Blue Paros, που περιλαμβάνει τον δήμο και αρκετές ΜΚΟ.

Στέλλα Σερβέλλο
Ζάνα Κονταμανώλη

«Ήμουν πραγματικά συγκλονισμένη όταν έφτασα, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσα πλαστικά κύπελλα υπήρχαν γύρω από την παραλία», λέει η Σερβέλλο, η οποία άρχισε να προσπαθεί να κάνει το νησί πιο βιώσιμο όταν μετακόμισε εδώ από τη Γαλλία το 2016.

Από την πλευρά της η Τζο Ροίλ από την ΜΚΟ Sea Seas θεωρεί πως η Πάρος θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά απόβλητα.\

«Τα νησιά παρέχουν ένα μικρόκοσμο ενός συστήματος που μας επιτρέπει να βλέπουμε σαφώς τις ροές υλικών», λέει η Ρόιλ σημειώνοντας πως στην Πάρο μπορούν να αξιολογήσουν εάν λειτουργούν τα συστήματα που δοκιμάζουν.

Γιατί η Πάρος;

Η Πάρος επιλέχθηκε επειδή οι μεταβολές της στον πληθυσμό της ανά εποχή μπερδεύουν την κατάσταση και γιατί οι άνθρωποι εργάζονταν ήδη στο θέμα του πλαστικού.

Μεγάλες πινακίδες υποδέχονται τώρα τους τουρίστες στο αεροδρόμιο για να τους πουν σχετικά με την πρωτοβουλία. «Είναι αυτό που χρειάζεται το νησί», λέει η Σερβέλλο.

Πρώτο μέλημα της ομάδας ήταν να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν άχρηστα πλαστικά όπως καλαμάκια και πλαστικά μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό.

«Από τις 70 επιχειρήσεις που έχουμε μιλήσει, 50 έχουν υπογράψει», λέει η Ζάνα Κονταμανώλη.

Η μεγάλη πρόκληση

Μεγάλη πρόκληση για το νησί είναι και η  αναδιάρθρωση της διαχείρισης αποβλήτων.

Δεκατέσσερις επιχειρήσεις δοκιμάζουν ήδη τη χωριστή συλλογή πλαστικών φιαλών για ανακύκλωση.

Το πλαστικό που συγκεντρώνεται θα ανακυκλωθεί έπειτα στην ηπειρωτική χώρα και μπορεί να επιστρέψει ξανά στο νησί σε άλλη μορφή που θα επαναχρησιμοποιηθεί.

Τα εμπόδια

Ωστόσο, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εμπόδια.

Πολλοί κάδοι στο νησί δεν κλείνουν, οπότε οι ισχυροί άνεμοι σκορπίζουν τα απόβλητα στη θάλασσα.

Επίσης, αν και πολλοί κάτοικοι είναι ενθουσιασμένοι με το σχέδιο, υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που χρειάζονται περισσότερη πίεση.

Σε αυτή την κατηγορία είναι τα αρτοποιεία και τα φαρμακεία που πρέπει να πειστούν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.

Τέλος σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση και των περίπου 2.500 μαθητών του νησιού.

Οι περισσότεροι εξ αυτών χρησιμοποιούν μόνο επαναχρησιμοποιημένα μπουκάλια, ενώ στις βρύσες των σχολείων έχουν εγκατασταθεί φίλτρα νερού.

Αν και το σχέδιο ξεκίνησε μόλις πριν έξι μήνες, η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μεγάλες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόλις περάσει η τουριστική περίοδος καθώς οι κάτοικοι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το θέμα του πλαστικού.