Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Νικόλαε Μόγκα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται μετά την αποτυχία της αστυνομίας να σώσει μια έφηβη, που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα, οι απεγνωσμένες κλήσεις για βοήθεια της οποίας αγνοήθηκαν, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Ο ύποπτος που συνελήφθη το Σάββατο στο Καρακάλ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ομολόγησε ότι απήγαγε, βίασε και σκότωσε το κορίτσι, όπως επίσης κι ένα άλλο κορίτσι, που αγνοούνταν από τον Απρίλιο.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση μου, προκειμένου να διασώσω το κύρος του υπουργείου, που έχει σοβαρά πληγεί από την ανεπαρκή δράση πολλών υπαλλήλων του» δήλωσε ο υπουργός.

Η Αλεξάντρα, 15 ετών, είχε τηλεφωνήσει τρεις φορές την Πέμπτη στο νούμερο έκτακτης ανάγκης 112 για να καταγγείλει ότι ένας άνδρας την είχε απαγάγει και βιάσει, δίνοντας στοιχεία για το μέρος όπου την είχε οδηγήσει.

Η αστυνομία, εντούτοις, χρειάστηκε 12 ώρες για να εντοπίσει το σπίτι, κατόπιν περίμενε έως την αυγή για να κάνει έφοδο, επικαλούμενη νομικά εμπόδια.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο Γκιόργκι Ντίνκα, ηλικίας 65 ετών, κατηγορείται για φόνο και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για ένα διάστημα 30 ημερών, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Σήμερα, εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου για να δηλώσει ότι δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση σύλληψής του.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ανακρίνεται και για τη δολοφονία ενός τρίτου κοριτσιού, το αποκεφαλισμένο πτώμα του οποίου είχε βρεθεί σε πάρκο στην Κράϊόβα (νότια), μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2015.

Ο Μόγκα, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από μία εβδομάδα, είναι ο τρίτος κατά σειρά υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτείται σε σχέση με την υπόθεση, μετά τον αρχηγό της αστυνομίας Γιόαν Μπούντα και τον διευθυντή της ειδικής υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (STS) Γιόνελ Βασίλκα.

Τρεις επικεφαλής της αστυνομίας του διαμερίσματος Ολτ, στο οποίο ανήκει η πόλη Καρακάλ, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ 8 αστυνομικοί βρίσκονται στο στόχαστρο πειθαρχικών διαδικασιών για παραλείψεις στην έρευνα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατήγγειλε σήμερα «μια μακρά σειρά σφαλμάτων» των αρχών και ζήτησε τη λήψη εκτάκτων μέτρων προκειμένου «τέτοιες τραγωδίες να μπορούν να αποφευχθούν».