Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η κυβέρνηση το νομοθετικό της έργο υλοποιώντας την σαφή οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις.

Από τη Δευτέρα και μέχρι τις 8 Αυγούστου πρώτιστος στόχος είναι να ψηφιστούν τρία νομοσχέδια που έχουν στόχο την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, την εμπέδωση του συστήματος ασφάλειας, την ομαλότερη λειτουργία των δήμων και τον καλύτερο συντονισμό του κράτους που θα οδηγήσει σε καλύτερους ρυθμούς λειτουργίας την Δημόσια Διοίκηση και έτσι θα βοηθήσει στο στόχο για υψηλότερο ανάπτυξη.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Το νομοσχέδιο προβλέπει βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και αναμένεται να ψηφιστεί με κατεπείγουσα διαδικασία. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι 30 Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο φέρνει έξτρα μπόνους στους ιδιοκτήτες ακίνητων και τους οφειλέτες της Εφορίας που θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το σχέδιο νόμου με τα δύο άρθρα του, δίνει περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις, ενώ οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν το ποσό του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένο ακόμα και πάνω από 300 ευρώ.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία χαρακτηρίζεται «τελευταίας ευκαιρίας», οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Οι επιχειρήσεις που θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους, ενώ σε όλους δίνεται μπόνους προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.

Με βάση το νομοσχέδιο ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι μικρότερος κατά 30% για τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ ενώ φθάνει το 25% για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ και το 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.

Για ακίνητη περιουσίας μεγαλύτερης αξίας η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει σε 10%.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο ο ΕΝΦΙΑ του 2019 ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας μειώνεται συγκριτικά με το 2018 κατά:

  • 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 3,488 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
  • 25% για ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ
  • 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ
  • 10% για ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το επιτελικό κράτος

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -που έχει ήδη κατατεθεί- αναμένεται να εισαχθεί τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή, θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Με το νομοσχέδιο συγκεντρώνονται όλες οι διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργούνται νέοι θεσμοί και τίθενται νέοι κανόνες για τη λειτουργία του κράτους.

Για τους μετακλητούς προβλέπεται πως το γραφείο υπουργών διαθέτει έως 18 θέσεις εκ των οποίων οι οκτώ μετακλητοί. Στα γραφεία υφυπουργών 12 θέσεις εκ των οποίων οι έξι για μετακλητούς, ενώ οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς μπορούν να απασχολούν έως τρεις και δύο αντίστοιχα μετακλητούς.

Μέχρι τις 8 Αυγούστου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων, αλλά και για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Οι κυριότερες επεμβάσεις εντοπίζονται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, οι οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν στο σύνολό τους προβλήματα που υπάρχουν ενόψει της εγκατάστασης των νέων αρχών.