Τα 45 του χρόνια κλείνει σήμερα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το μικρότερο από τα τρία παιδιά του πολιτικού μηχανικού και επιχειρηματία Παύλου Τσίπρα με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας και της Αρίστης Τσίπρα, με καταγωγή από την Ελευθερούπολη Καβάλας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς, καθώς οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) το 1988. Εκεί μάλιστα γνώρισε και τη σύντροφό του, Περιστέρα Μπαζιάνα. Συμμετείχε στην ομάδα μαθητών που συνομιλούσε με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1990-91. Αποχώρησε από την ΚΝΕ το 1991.

Σπούδασε στο ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός απ’ όπου αποφοίτησε το 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο ΕΜΠ. Ως φοιτητής συμμετείχε στην ίδρυση της παράταξης «Εγκέλαδος»,  συνιστώσας των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων.

Η πολιτική πορεία

Το 2001, ο Τσίπρας ταξίδεψε στην Ιταλία για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις εναντίον της συνόδου κορυφής των G8 στη Γένοβα. Ήταν ένα από τα 135 στελέχη του ΣΥΝ που θεωρήθηκαν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων και στα οποία απαγορεύτηκε η αποβίβαση στο λιμάνι της Ανκόνας, με αποτέλεσμα να οργανώσουν επιτόπια ολοήμερη διαμαρτυρία, παρεμποδίζοντας την αναχώρηση του καραβιού, έως ότου παρενέβη η Ιταλική αστυνομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει, επίσης, διατελέσει πρόεδρος της νεολαίας του ΣΥΝ (1999-2003),  ενώ στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβριος 2004) εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου ανέλαβε την ευθύνη για θέματα Παιδείας και Νεολαίας.

Ηταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, συγκεντρώνοντας μάλιστα ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό ψήφων.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του κόμματος από το 5ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και σε ηλικία 34 ετών έγινε ο νεώτερος αρχηγός κόμματος στα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δεύτερος νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο δεύτερος νεώτερος πρωθυπουργός στην ιστορία του ελληνικού κράτους (ο νεώτερος πρωθυπουργός παραμένει ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης) και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έδωσε πολιτικό – και όχι θρησκευτικό – όρκο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας, προκήρυξε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν 61,31% υπέρ του «ΟΧΙ». Στις 13 Ιουλίου υπέγραψε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου και ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Το 2015 συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τη θέση του δεύτερου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου 2019 στις οποίες έλαβε και πάλι δεύτερη θέση, χάνοντας την πρωθυπουργία. Από τότε, είναι πλέον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην προσωπική του ζωή, ο Αλέξης Τσίπρας συζεί με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο γιους: τον Φοίβο-Παύλο (γ. 2010) και τον Ορφέα-Ερνέστο (γ. 2012).