Σειρά σημαντικών φοροελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθούν στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο. Ειδικότερα, για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι της τάξης του 30%, για τις μεσαίες ιδιοκτησίες 20% και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ενταχθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος τον Αύγουστο και αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί για το 2019, δηλαδή η μείωση θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Παράδειγμα:

Διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στην Δραπετσώνα σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Με τη μείωση 30% ο ιδιοκτήτης θα δει στο εκκαθαριστικό του μείωση 67 ευρώ, άρα θα κληθεί να καταβάλει 137 ευρώ.

Διαμέρισμα επίσης στην Δραπετσώνα με αντικειμενική αξία 102.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 348 ευρώ. Με τη μείωση 20% ο ιδιοκτήτης θα δει στο εκκαθαριστικό του μείωση 69,6 ευρώ, άρα θα κληθεί να καταβάλει φόρο 278,4 ευρώ.

Βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Αμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3%.

Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται η υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται για την τελευταία ρύθμιση που φέρνει το ελληνικό κράτος.

Ο μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου – Δεσμεύσεις για το 2020

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις.

● Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.