Στις κινήσεις που θα προχωρήσει προκειμένου να διαμορφώσει τη δική του εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, προτεραιότητα θα είναι η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη βόρεια Ελλάδα.

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί διεθνής επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία.

«Θέλω να ξαναστείλω το μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από τη συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί και η πορεία τους προς την ΕΕ» ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς όπως αυτούς που ακούσαμε και σήμερα».

«Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών, στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν αξιοποιηθούν προς όφελος τω πολιτών μας».