Τον… θάνατο του Κάρολου Παπούλια ανακοίνωσε από ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter, που φέρει το όνομα του νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΝΔ, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο Ιταλός «δημοσιογράφος Τομάσο Ντεμπενεντέτι.

Ο λογαριασμός δημιουργήθηκε πριν από 2 μέρες, στις 15 Ιουλίου 2019. Σήμερα, έκανε γνωστή την «είδηση» του θανάτου του Κάρολου Παπούλια.

Από την πρώτη στιγμή κίνησε υποψίες, καθώς χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια «πρόεδρο της Ελλάδος» (αντί για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας), ενώ η όλη ανακοίνωση έγινε στα αγγλικά.

Λίγα λεπτά μετά, και ενώ ελάχιστοι πίστεψαν την fake είδηση, ο Ντεμπενεντέτι ομολόγησε ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τον ψεύτικο λογαριασμό και το μακάβριο αστείο.

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου γνωστοποίησε ότι ο λογαριασμός στο Twitter στο όνομά του αντιπροέδρου είναι πλαστός.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ήδη έχει ζητηθεί η παρέμβαση της της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να «κατέβει» ο επίμαχος λογαριασμός, να εντοπιστούν οι δράστες και να αναζητηθούν οι ευθύνες.

Και ο Κώστας Γαβράς «θύμα» του Ιταλού δημοσιογράφου

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι μεταδίδει fake είδηση για το θάνατο κάποιας γνωστής προσωπικότητας. Από την Ελλάδα, στα τέλη Αυγούστου του 2018, «θύμα» του Ντεμπενεντέτι είχε πέσει ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που διέψευσε αυτοπροσώπως τον… θάνατό του, με την είδηση να έχει αποδοθεί αρχικά σε λογαριασμό της Μυρσίνης Ζορμπά, ο οποίος ωστόσο ήταν ψεύτικος.

Στο παρελθόν, ο Ιταλός δημοσιογράφος έχει ανακοινώσει τον θάνατο της συγγραφέως Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του Φιντέλ Κάστρο, ακόμη και του Πάπα. Στόχος του, όπως είχε πει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι να καταγγείλει τις «αδυναμίες» των μέσων ενημέρωσης και τα τρωτά σημεία των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ασχολούμαι παρά μόνο με προσωπικότητες ευρείας αναγνώρισης, που έχουν τα μέσα να με διαψεύσουν πολύ γρήγορα. Δεν θα ανακοίνωνα ποτέ τον θάνατο ενός ελάσσονα συγγραφέα ή του γείτονά μου» είχε δηλώσει το 2013.