Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε το θέμα της παραίτησης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες πρωινές ώρες αποτελεί παρελθόν για το Σώμα. Εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υπό τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην οποία δεν εκλήθησαν ο κ. Ανδρικόπουλος αλλά ούτε και ο Υπαρχηγός κ, Μιχαήλ Καραμαλάκης o oποίος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αντικαταστήσει τον κ. Ανδρικόπουλο μέχρι να γίνει η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης στη Βουλή!

Το μήνυμα του υπουργού ήταν σαφές. Θα υλοποιήσει την νέα αντεγκληματική πολιτική που αναμένεται να ανακοινώσει στις 22 Ιουλίου με ανθρώπους που θεωρεί πως μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβανόταν ο κ. Ανδρικόπουλος.

Αρχικά το απόγευμα της Τρίτης ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ δεν είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργού να υποβάλει την παραίτηση του. Μάλιστα η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «λίγες ώρες μετά από “αντικειμενική” αξιολόγηση(!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνική Αστυνομία. Θυμίζω στον κ.Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος..Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς.»

Ωστόσο αργά το βράδυ φαίνεται πως ο κ. Ανδρικόπουλος και μετά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί αποφάσισε να «διευκολύνει» τον υπουργό και να υποβάλει την παραίτηση του.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο χθες το απόγευμα  δεν συμμετείχαν ο κ. Ανδρικόπουλος και ο Υπαρχηγός Μιχαήλ Καραμαλάκης καθώς και οι υπόλοιποι Αντιστράτηγοι. Αντιθέτως εκλήθησαν οι «Κλαδάρχες» της ΕΛ.ΑΣ, που είναι αξιωματικοί στο βαθμό του Υποστράτηγου καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Ο κ. Ανδρικόπουλος είχε βρεθεί στο «στόχαστρο» μετά την αποκάλυψη της παρουσίας του στην προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα παραμονές των ευρωεκλογών στο Σύνταγμα. Τότε ως μη όφειλαν ο Αριστείδης Ανδρικόπουλου αλλά και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Χρήστος Δραγατάκης πήγαν στην συγκέντρωση και είχαν θερμούς εναγκαλισμούς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έλεγαν με νόημα πως «η παρουσία της ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην συγκέντρωση του Συντάγματος είναι δείγμα της παρέμβασης του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛ.ΑΣ. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας επιδεικνύει με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο την κομματική ταυτότητα του».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρικόπουλος έδινε το παρών σε συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα καθώς είχε εμφανιστεί και σε άλλες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρωθυπουργός.

Η τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα είχε προαναγγείλει τη διενέργεια έρευνας ωστόσο δεν έγινε τίποτα καθώς τον κ. Ανδρικόπουλο δικαιολόγησε η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας πως ήταν εκεί για να εποπτεύσει τα μέτρα τήρησης της τάξης.