Εξήντα χρόνια. Τόσα συμπλήρωσε η Honda στους αγώνες μοτοσικλέτας. Ο πρώτος αγώνας στον οποίο συμμετείχε η Honda, ήταν στο Ultra-Lightweight TT του Isle of Man για μηχανές 125 κ.εκ. που διεξήχθη στις 3 Ιουνίου 1959.

Είναι η εταιρεία με την πιο μεγάλη, πολύχρονη παρουσία στον χώρο των μοτοσικλετών. Και για αυτό το λόγο το γιόρτασε με τον κατάλληλο τρόπο. Με τον περσινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP Marc Marquez (Repsol Honda Team RC213V) σε μια ειδική εκδήλωση, εκεί, όπου βρέθηκαν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές της Honda Mick Doohan και Freddie Spencer, καθώς και ο Kunimitsu Takahashi, ο πρώτος Ιάπωνας αναβάτης στην ιστορία που κατέκτησε νίκη σε Grand Prix.

Εκεί παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής της HRC Tetsuhiro Kuwata, o Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Carmelo Ezpeleta, ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas, εκλεκτοί καλεσμένοι και εκπρόσωποι του διεθνούς Τύπου.

«Κανείς δεν θα μπορούσε τότε να φανταστεί ότι 60 χρόνια αργότερα η Honda θα αγωνιζόταν και θα σημείωνε νίκες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Kuwata. «Είναι η μόνη εταιρία που συμμετέχει στις μεγαλύτερες διοργανώσεις, από το MotoGP μέχρι τη Formula 1, από το Motocross μέχρι τα Indycar, από το Dakar μέχρι τους αγώνες Trial και από τα Superbike στα Enduro. Οι αγώνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της φιλοσοφίας Honda και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξελίσσει τα προϊόντα της».

Ο Marquez έκανε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία στα πλαίσια του Ολλανδικού GP της Κυριακής για να μιλήσει για την αγωνιστική ιστορία της Honda. «Πολλές από τις πιο εμβληματικές μοτοσυκλέτες φτιάχτηκαν από τη Honda», δήλωσε ο Ισπανός που κατέκτησε φέτος τη νίκη στους πέντε από τους έξι τελευταίους αγώνες MotoGP στη σέλα της RC213V. «Είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα κάποιο ρόλο στην επιτυχία της Honda στους αγώνες και ανυπομονώ να κατακτήσω ακόμη περισσότερους τίτλους στο μέλλον».

Ο Marquez τρέχει σήμερα με τα ίδια ακριβώς χρώματα με τα οποία έτρεχε ο Αυστραλός Mick Doohan ο οποίος κυριάρχησε τη δεκαετία του ’90 στη μεγάλη κατηγορία στη σέλα της Repsol Honda NSR500. Η Repsol και η Honda γιορτάζουν φέτος την 25η επέτειο της συνεργασίας τους.

«Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου επίσκεψη στην HRC στα τέλη του 1988, λίγες μέρες πριν υπογράψω για να γίνω μέλος της ομάδας της Honda το 1989 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 500 κ.εκ.», είπε ο Doohan που κατέκτησε πέντε συνεχόμενους τίτλους στη μεγάλη κατηγορία από το 1994 έως το 1998 με μοτοσικλέτες NSR. «Εντυπωσιάστηκα αμέσως από την αφοσίωση όλης της ομάδας όταν έκανα βόλτα στο εργοστάσιο. Έβλεπα παντού πινακίδες με την επιγραφή ‘η τεχνολογία του αύριο σήμερα’ και πείστηκα αμέσως για τη φιλοσοφία της Honda».

Ο Spencer κατέκτησε τον πρώτο Παγκόσμιο τίτλο της Honda το 1983 και λίγο αργότερα είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον ιδρυτή της εταιρίας Soichiro Honda. «Κατέκτησα το πρώτο μου Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 500 κ.εκ. στις 4 Σεπτεμβρίου 1983 στην Imola», θυμάται ο Αμερικανός αστέρας. «Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Honda με ακούμπησε στην πλάτη και μου είπε: ‘Σε ευχαριστώ’. Αυτή ήταν η εκπλήρωση του ονείρου μου και μία στιγμή που χάρισε στον κ. Honda το δικό του».

Ο Takahashi ανήκε στη θρυλική ομάδα της Honda που για πρώτη φορά κυριάρχησε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τη δεκαετία του ’60. Ήταν μόλις 21 ετών όταν έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Ιάπωνας που νίκησε σε Grand Prix στο GP Δυτικής Γερμανίας το 1961, στα 250 κ.εκ. Στη συνέχεια κατέκτησε τρεις ακόμη νίκες στα GP με τη Honda.  «Θυμάμαι τον Soichiro Honda και την ομάδα του αποφασισμένους να φτιάξουν τις καλύτερες μηχανές του κόσμου και με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η Honda Racing», δήλωσε ο Takahashi. «Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα αυτό της Honda Racing πέρασε και στη νέα γενιά!».